Velký souboj USA a Číny. Jejich soupeření by mohlo přerůst ve vážný konflikt

02.06.2015 19:19

Jihočínské moře je na cestě stát se dalším bitevním polem. Čína začala na několika ostrovech stavět startovací dráhy pro letadla a zakazuje ostatním zemím vojenskou dopravu po moři. To se však nelíbí Spojeným státům, které plánují obnovit vojenskou základnu ve filipínském zálivu Subic. Informuje o tom deník Independent.

Velký souboj USA a Číny. Jejich soupeření by mohlo přerůst ve vážný konflikt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí demonstrovaly skupiny občanů pro i proti průjezdu kolony amerických vojenských vozidel Českou republikou

Spratlyovy ostrovy je souostroví nedaleko Filipín, které jsou předmětem rozepří mezi několika zeměmi, jež si nárokují jejich vlastnictví. Jde totiž o strategicky velmi významnou oblast, protože kdo ovládá Spratlyovy ostrovy, ovládá dopravu v Jihočínském moři. Největší z nárokujících zemí je Čínská lidová republika, která na ostrovech podle nedávných satelitních záběrů staví přistávací dráhu a má v oblasti mnoho lodí.

Souostroví si nárokují dále i Vietnam, Malajsije, Tchajwan a Filipíny, které uplatňují nárok, jelikož jsou souostroví ze všech zmíněných zemí nejblíže.

Filipínská vláda, která v roce 1991 zavrhla obnovení pronájmu vojenské základny, nyní vítá křižník Shiloh, jednu z nejmodernějších lodí amerického námořnictva, který přistál v zálivu Subic, kde dříve sídlily vojenské základny Spojených států. Základna byla za války ve Vietnamu jedním ze strategicky nejdůležitějších míst pro podporu amerických válečných snah.

Společně se Shiloh by měla americká vláda vyslat přinejmenším jeden torpédoborec jako podporu v případě nutnosti rychlého zásahu vůči čínským silám.

Celý text zde

Vyostřující se vztahy mezi Čínou a Spojenými státy pak podporují vstup USA jakožto ochránce nejen Filipín, ale i ostatních blízkých zemí vzhledem k čínské snaze ovládnout místní dopravu. Základna, kterou Čína na ostrovech právě staví, totiž velkou měrou zvyšuje dosah možných čínských vojenských operací.

Ač se nezdá, že by mělo dojít k otevřenému konfliktu, příjezd křižníku Shiloh zvyšuje napětí mezi Čínou a Spojenými státy.

Mezitím však na Filipínách místní vítají příjezd amerického námořnictva s tím, že očekávají příliv peněz do jejich stagnující ekonomiky, a to i přes jinak lehce protiamerickou náladu, která se táhne celou filipínskou politikou.

Ačkoliv Spojené státy zatím dávají najevo svoji přítomnost pouze vysláním křižníku, je pravděpodobné, že pokud bude Čína pokračovat v obsazování ostrovů a šíření svých vojenských základen, dojde i přes prostesty filipínské levice k obnovení americké vojenské základny na Filipínách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…