Větší strach mám o EU než o Británii, promluvil v ČT k Brexitu profesor Přibáň

02.02.2017 20:42

Hostem čtvrtečního Interview ČT24 byl, profesor, právník a sociolog Jiří Přibáň. Hlavním tématem byl Brexit.

Větší strach mám o EU než o Británii, promluvil v ČT k Brexitu profesor Přibáň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Přibáň

Podle Přibáně všichni očekávají „nejtvrdší z tvrdých Brexitů“. Důvodem je to, že britská strana očekává nedohodu s EU, a tak se připravuje na tzv. tvrdý Brexit.

Příčinou je také politika EU, která se tvrdým postupem vůči Británii snaží odradit další země od vystoupení z EU. „Je to politika, která staví jednotu EU jako prioritu, ale z hlediska budoucích vztahů EU a Británie se to může vymstít,“ varoval Přibáň.

Dějiny se daly do pohybu tak rychle, že se nestačíme divit

Podle něj se dějiny daly do pohybu takovou rychlostí, že se nestačíme divit. Upozornil, že krize eurozóny stále trvá. To, že se o ní neinformuje v médiích, neznamená, že není. A tak EU může za čas řešit ještě vážnější krizi, než je Brexit.

Připomněl, že britský parlament se bude k Brexitu vracet. Až vláda vyjedná dohodu o Brexitu, parlament o ní bude rokovat a schvalovat ji. „To bude důležitější než to, čeho jsme svědky nyní,“ podotkl Přibáň.

Co by se stalo, kdyby dohodu parlament neschválil? Znamenalo by to tvrdé vystoupení. Muselo by se znovu upravit obchodování Británie s EU. Británie se zkrátka připravuje na variantu, že se nedohodne.

Corbyn svůj post neustojí

Přibáně překvapila míra rozpolcenosti labouristické strany. „Je velká síla poslanců, kteří odmítají politiku stínového kabinetu, i má poslankyně se rozhodla opustit stínový kabinet. Nemůže hlasovat proti zájmu jejích voličů, v jejím obvodu bylo pro setrvání Británie v EU 6 : 4.“

Myslí si, že Jeremy Corbyn svůj post neustojí. „Už proto, že je to slabý a neschopný vůdce, labouristická strana si bude muset časem zvolit nového vůdce, který ji dovede k volebnímu vítězství.“

Má větší strach o EU než o Británii

Přibáň má větší obavy o EU než o Británii. Důvodem jsou míra recese v Itálii, neschopnost Francie nastartovat vlastní hospodářství. „To je příští krizový moment,“ upozornil Přibáň.

Vyjádřil se také k Visegrádské čtyřce. Polsko a Maďarsko lze podle něj stěží označit za ústavnědemokratické země. „Orbán má blíž k Putinovi než ke komukoliv v Evropě. Je úkolem pro českou diplomacii, jak nezrušit Visegrád a jak se distancovat od politik těchto dvou zemí.“

Podle Přibáně v EU nastala situace, že se vytratilo hledání minimálního společného základu. „Jako by se vytrácelo z diplomatických kruhů v Bruselu,“ podotkl Přibáň. I proto prý Británie předjímá možnost nedohody.

Pochválil britské univerzitní prostředí, které je v současnosti možná nejkosmopolitnější na světě. Není prý myslitelné, že by byli jako v Británii profesoři z Řecka či z Česka třeba na německých univerzitách.

Hrozba druhého referenda o skotské nezávislosti prý není příliš reálná, i když se o ní hodně mluví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…