Vinu za kauzu novičok II. svalují opět na Rusko. Jan Schneider ale vidí za děním v Británii něco jiného. Třeba laboratoř v Porton Down

06.07.2018 18:33

Analytik Jan Schneider se na serveru CeskaPozice.Lidovky.cz rozepsal o kauze novičok II. Jak uvedl, jde o nastavovanou britskou propagandistickou kaši. Vyjadřuje se tak v souvislosti s otravou amesburského páru, ke které došlo v těchto dnech. A Britové se domnívají, že byl otráven čtyři měsíce starými pozůstatky novičoku ze salisburského incidentu.

Vinu za kauzu novičok II. svalují opět na Rusko. Jan Schneider ale vidí za děním v Británii něco jiného. Třeba laboratoř v Porton Down
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezpečnostní analytik a komentátor Jan Schneider

„V britském městě Salisbury byli před čtyřmi měsíci vystaveni účinkům neznámé látky otec a dcera Skripalovi. Britská vláda okamžitě prohlásila viníkem Rusko. Nyní se ve městě Amesbury dostal do podobného kritického stavu další pár osob, které však s předchozím případem nemají žádnou zjevnou souvislost. Britské úřady se však opět snaží odpovědnost svalit na Rusko,“ zmínil Schneider a poukázal na to, že jihobritská města Amesbury a Salisbury tvoří téměř rovnostranný trojúhelník s Porton Down Danger Area. A tam je umístěna vojenská laboratoř pro tajný výzkum, vývoj a výrobu chemických zbraní. 

  • Původní text ZDE.

„Britské zdůvodnění, že za útokem musejí být Rusové, protože nikdo jiný na světě novičok nevlastní, je zgruntu nesmyslné zejména proto, že Vil Mirzajanov, jeden z vědců, kteří vyvinuli novičok, se v roce 1992 i se svým laboratorním vybavením a dokumentací přestěhoval do USA. Toto zdůvodnění zcela odmítli též dva profesoři Sheffieldské univerzity Paul McKeigue a Piers Robinson. A co se týče novičoku na našem území, je komické, že odborníci (lidé, kteří vědí) jeho existenci potvrdili, kdežto politici (lidé, kteří vydávají svá přání za skutečnost) – s čestnou výjimkou prezidenta Zemana – ji zapřeli,“ dodal dále Schneider a poukázal i na to, že se také zkoumalo působení drog.

Další podobnost obou případů pak podle Schneidera spočívá v britském propagandistickém ataku na Rusko bezprostředně po incidentu, kdy nemohly být žádné indicie ukazující na Rusko. „Britové neustále opakují, že Rusové se nezapojili do jejich ‚vyšetřování‘ podle britských pokynů, které, jak to vypadá, se někdy ani nenamáhali do Moskvy doručit, jen to tak zahulákali přes plot do novin. Ruská strana naopak argumentuje, že Britům nabídla účast na vyšetřování, ale nikoliv pouze v roli elévů a podržtašků,“ zmínil Schneider. 

Závěrem dodal, že se můžeme dočkat dalšího britského ohřívání studené propagandistické kaše. „Mohou například napsat, že útok v Amesbury je prokazatelně ruského původu, protože Rusy při jejich známé prohnanosti důvodně usvědčuje právě to, že tomu jakoby vůbec nic nenasvědčuje!“ dodal Schneider a vyzval, abychom se vrátili na zem. „Co nám z toho všeho, osekáno na samu dřeň, vyjde? Že se něco moc špatného ve Velké Británii děje, a má to podezřele blízko drogám a Porton Downu,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…