Vojáci nejsou, nastupují ženy. Na Ukrajině budou ve zbrani

17.01.2024 22:22 | Monitoring

Do ukrajinského boje proti ruské invazi se zapojuje stále více žen, jelikož se země potýká s nedostatkem vojáků. V současné době má ukrajinská armáda na 42 tisíc rekrutek. Ženy věří, že mohou být na frontě užitečné a zastávat role mužů. Výcvikové tábory pomáhají ženám osvojit si dovednosti se střelnými zbraněmi a překonávat strach, uvádí zpravodajský server DW News.

Vojáci nejsou, nastupují ženy. Na Ukrajině budou ve zbrani
Foto: X
Popisek: Ženy na Ukrajině se připravují na boj, protože země se potýká s nedostatkem vojáků.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí
Úřady stále hledají nové způsoby, jak zvýšit počet vojáků, kterých je nedostatek. Z ukrajinských civilistek se čím dále častěji stávají vojákyně. Tyto ženy, které dosud o vstupu do armády neuvažovaly, se připravují na ostrý boj. Většina z nich pracuje v běžném zaměstnání a nikdy nedržela pušku v ruce.

Ženy nemohou být odvedeny do ukrajinské armády, místo toho se musejí aktivně přihlásit, pokud chtějí sloužit.

Po dvou letech ruské války byly zřízeny výcvikové tábory pouze pro ženy. Armádní dobrovolníci trénují základní dovednosti se střelnými zbraněmi a boj ve městě a pomáhají ženám rozhodnout se, zda je pro ně život v armádě vhodný.

„Tyto dovednosti jsou velmi důležité. Nevíme, co může přijít příště. Válka se může protáhnout na roky, takže ženy mohou být užitečné i na frontě,“ říká Anastasia, filmová producentka.

„Každý má jiné důvody, proč je tady. Lidé jsou traumatizováni, mnoho žen pochází z jiných měst. Sjednocuje to ženy, sbližuje je to jako terapie. Ženy, které přicházejí, se učí překonávat svůj strach. Některé z nich zažily okupaci,“ uvádí Tetyana, organizátorka školení.

V poslední době se zvýšil počet žen sloužících v ukrajinské armádě. V současné době má přibližně 42 000 rekrutek. Nejméně 5 000 žen bylo nasazeno na frontě. Některé z nich přijaly ty nejnebezpečnější úkoly, staly se kulometčicemi, odstřelovačkami a tankistkami, střílely z granátometů a minometů.

Navzdory velkým výzvám jsou tyto ženy odhodlány bojovat. „Dívka jako já, která je civilistka a nemá žádné zkušenosti a chce se stát vojákem, bude muset dokázat, že je v tom dobrá,“ dodává Anna, která se živí jako manažerka prodeje.

Ženy mohou oficiálně sloužit v armádě od roku 2018, ale některé z nich si stěžují na diskriminaci.

Lesja Ganža vstoupila do ukrajinské armády hned na začátku ruské útočné války proti Ukrajině 24. února 2022 a byla zařazena k pěchotě, která sloužila v Kyjevské a Charkovské oblasti.

„Bohužel velitel roty je kategoricky proti ženám,“ řekla Ganža a dodala, že chtěla přejít k leteckému průzkumu v jiné brigádě armády.

„Vstoupila jsem do armády, abych bránila Ukrajinu, abych šla do boje,“ zdůraznila. DW řekla, že jí opakovaně nabízeli úkoly ve vnitrozemí, ale nakonec se jí podařilo dostat se do jednotky vzdušného průzkumu brigády v Doněcku.

Jiné vypověděly, že ze strany svých kolegů čelily ve službě nejen nevhodným vtipům a narážkám, ale také sexuálnímu obtěžování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vytahovali se pomocí NATO nad Rusy a přišli o Krym i část Ukrajiny! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesathene , 18.01.2024 10:13:31
Tak to dopadá když se pustí psychopatický herec a exhibicionista bez citů, a ještě prodejný, do funkce kde napácha jen zlo! Rozumný politik, člověk, by akceptoval realitu, polohu a možnosti Ukrajiny a byl by s Ruskem v míru! Štvanice na občany ruské národnosti ten ..... přenesl i mimo Ukrajinu! Ale vypadá že mnoho lidí prohlédlo kdo je kdo! Chtěli všechno a nebudou mít nic! Biden zmizí a nový americký prezident se se Zelenským nebude zabývat a to bude jeho konec!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…