Volby v Rusku jsou hrou, říká znalec tamních poměrů. Lidé hrají, že podporují Putina, a Putin hraje, že mu na tom záleží

23.12.2016 18:12 | Zprávy

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl britský filmař a novinář Peter Pomerantsev, který se narodil v ukrajinském Kyjevě. V roce 2001 se ocitl v Moskvě, kde působil až do roku 2013. Dlouhá léta spolupracoval s ruskou televizí TNT.

Volby v Rusku jsou hrou, říká znalec tamních poměrů. Lidé hrají, že podporují Putina, a Putin hraje, že mu na tom záleží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

„Někde v pozadí stál Gazprom, takže stanice měla hodně peněz na rozvoj,“ řekl Pomerantsev ke komerční stanici TNT. „Například z homosexuality jsme udělali něco běžného. Cítili jsme, že máme nové publikum a můžeme vytvářet nový pohled na svět. Nebyli jsme pod otevřeným politickým tlakem,“ podotkl Pomerantsev k TNT.

Vyjádřil se i k původnímu ruskému vysílání. „Po válce o Krym zmizely i poslední pokusy o odpor,“ zmínil k současným televizním stanicím. „I když Russia Today je špatná, není to nic proti tomu, jak mizerné jsou ostatní stanice,“ připomněl Pomerantsev. Podle něj západní kolegové často neberou Rusko vážně. On sám by v Russia Today nikdy nepracoval, neboť se cítí být Rusem.

„Ruská společnost je velmi složitá, odstupňovaná, se spoustou odstínů šedi, ale druhá generace disidentů existuje,“ dodal také. „Diktátoři jsou mnohem chytřejší, než bývali. Nejde jen o Putina, ale i o další. Hrajou to mnohem jemněji. Nevadí jim, když lidé emigrují. Diktátoři v 21. století vyhrávají,“ rozhovořil se. Do stejného ranku přiřadil také běloruského Lukašenka či čínskou hlavu státu.

Pomerantsev řekl své rovněž k ženám-společnicím v Rusku. „Slečny na sobě pracují intelektuálně. V Evropě to nenajdete, snad někde v Los Angeles, které je Rusku podobné,“ poznamenal se slovy, že tyto slečny hrají pečlivě nastudované role. Dívky zde pracují velmi otevřeně, hledají sponzory, mají své odbory, popisoval. „Mnoho dívek to považuje za naprosto normální. Je v tom veliký paradox – Rusku vládnou oligarchové, kteří jsou obklopeni polovičními otrokyněmi,“ řekl a dodal, že Rusko je stále velmi patriarchální společností. „Ženy v Rusku však také mohou udělat velkou kariéru,“ dodal.

Závěrem pak Pomerantsev poznamenal, že Rusové mají strašidelnou propagandu. „Cílem ruské propagandy není vás zapojit, ale přimět vás k pasivitě – zůstat doma,“ řekl. Lidé po změně vlastně ani netouží. „Volby v Rusku nejsou soutěží, ale rituálem. Lidé hrají, že podporují Putina, a Putin hraje, že mu na tom záleží,“ dodal s tím, že „lidé v Česku, kteří pamatují komunismus, by tomu mohli rozumět“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

21:49 Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

Kolem 100 zemí a organizací se účastní dvoudenní konference ve Švýcarsku, která má nalézt cestu k mí…