Volební účast byla hodinu před koncem kolem 40 procent

06.10.2018 15:35

Volební účast v Česku se dnes ve 13:00, tedy hodinu před uzavřením volebních místností, pohybovala kolem 40 procent. Podle členů některých komisí ji táhnou dolů hlavně velká města, píše ČTK.

Volební účast byla hodinu před koncem kolem 40 procent
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Jižním Městě či Jižáku žije převážná část obyvatel městské části Praha 11. Jde prý o největší sídliště v republice

Mezi jednotlivými městy a obcemi se ale účast liší, někde odvolilo téměř 80 procent lidí, naopak jinde přišlo odevzdat svůj hlas jen 15 procent voličů. Na některých místech je podle odhadů krajských úřadů a volebních komisařů účast nižší než při předchozích prezidentských a komunálních volbách. Voliči vybírají obecní zastupitele a třetinu senátorů.

Účast kolem 40 procent byla hodinu před koncem voleb například v Praze. Nejvyšší účast zaznamenali v Praze 4, Praze 6 a Praze 15, kde se dostala k 50 procentům. Ve většině oslovených městských částí přišlo volit více lidí než před čtyřmi lety. v Jihomoravském kraji byla ke 13:00 volební účast 51,66 procenta, informoval Jiří Klement z tiskového oddělení krajského úřadu. Nejvíce voličů, 86,8 procenta, přišlo v obci Osiky a nejméně, 24,4 procenta, ve Višňové. V Brně byla ve stejnou dobu účast 47,29 procenta, doplnil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Před čtyřmi lety přitom nebyla v krajském městě účast ani 39 procent.

Průměrná volební účast v Ústeckém kraji je 37 procent. Například v Roudnici na Labem, kde se konají také senátní volby, je to 40 procent, ve Varnsdorfu na Děčínsku 38 procent a v Mostě 25 procent. Větší zájem o hlasování oproti jiným okresům je na Lounsku. Například ve Zbrašíně přišlo 58 procent oprávněných voličů. ČTK to řekla mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová.

V krajské Jihlavě se účast nejčastěji pohybovala od necelých 30 po 40 procent. O něco větší zájem zaznamenala volební místnost v jihlavské části Henčov, kde přišlo odevzdat hlas 52 ze 122 zapsaných voličů, tedy 42,6 procenta. V části města Heroltice ale byla volební účast jen 27 procent. Větší zájem o volby měli lidé ve vesnicích, například v Račíně na Žďársku se 101 voliči byla do 13:00 účast 76 procent.

Volební účast v Jihočeském kraji se pohybovala od 30 do 45 procent. V jednom píseckém okrsku, kde volí lidé s trvalým pobytem na radnici, byla těsně přes 20 procent, naopak v hasičské zbrojnici v Pořešíně na Českokrumlovsku byla přes 50 procent. Ve větších středočeských městech účast nepřesahuje 50 procent. Alespoň přes 40 procent se dostala v Benešově, Berouně, Nymburce a v Kolíně. Mladá Boleslav, Mělník a Rakovník hlásí shodně 37 procent a v Kladně přišlo odevzdat hlas 34 procent voličů.

V Libereckém kraji je účast většinou kolem 30 až 40 procent. Na Jablonecku a Semilsku se volí i do Senátu, zájem voličů o senátní volby je ale většinou o nějaké procento nižší než o ty komunální. V Olomouckém kraji byla u komunálních voleb účast kolem 46 procent, u senátních v průměru 37 procent.

Také v Plzeňském kraji bude zřejmě vyšší účast ve venkovských oblastech než v krajském městě. „Například na Klatovsku v okolí Sušice se účast pohybuje kolem 50 až 60 procent, někde až k 70 procentům, na Tachovsku byla kolem 50 procent,“ řekl Jan Nový z krajského úřadu. V Plzni se pohybovala účast jen mezi 30 až 40 procenty. V Moravskoslezském a Pardubickém kraji by se účast mohla pohybovat kolem 40 procent. „Účast táhnou dolů velká města,“ řekl Cyril Štangl z organizačního a právního odboru pardubického krajského úřadu.

Volební účast ve stotisícovém Hradci Králové byla v jednotlivých okrscích přibližně mezi 35 až 45 procenty, uvedl mluvčí radnice. Ve Zlíně to bylo zhruba 36 procent, v Uherském Hradišti 41 procent, v Luhačovicích 36 procent. Ve městech Karlovarského kraje odevzdala své hlasy asi třetina voličů. Výrazně vyšší byla účast v některých malých obcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…