Všichni stejný plat, škodovky stodvacítky... Mladí nás tlačí k rovnosti. To už tu bylo, utnul to Strach

26.12.2023 9:33 | Monitoring

Rovnost, ve smyslu stejnosti, neexistuje, říká v rozhovoru pro Rádio Universum český herec a režisér Jiří Strach. Společnost je podle něj tlačena progresivisty do toho, aby rovnost a stejnost existovaly. „Toto si skutečně naše generace už odžila kdysi za socialismu,“ prohlásil s tím, že i v rovnostářské společnosti si vždy nějací lidé jsou rovnější.

Všichni stejný plat, škodovky stodvacítky... Mladí nás tlačí k rovnosti. To už tu bylo, utnul to Strach
Foto: Repro Youtube
Popisek: Režisér Jiří Strach

Společnost podle českého herce a režiséra Jiřího Stracha ztratila schopnost odpouštět. „Někdo měl například před patnácti lety výrok, který nebyl úplně povedený, a my ho pořád budeme připomínat, pořád ho za tento výrok budeme pranýřovat, pořád mu tímto výrokem budeme mlátit přes ústa. To přece není progres k nějakému smíření, to není posun k lepšímu,“ řekl v druhém dílu rozhovoru pro Rádio Universum s tím, že umět v sobě najít lásku k nepřátelům teprve ukazuje velikost člověka.

Lidé jsou též náchylní k vynášení rychlých soudů. „Všimni si, kolik soudů je nad tím nebo oním vyslovováno dnes a denně – neustále soudíme, neustále někoho pranýřujeme,“ řekl směrem k moderátorce rozhovoru. Proto Strach citoval Písmo svaté. „Nesuďte a nebudete souzeni,“ připomněl.

Svou víru v Boha vnímá Strach jako dar. „A jak člověk přijde k daru? No, vždycky nějakým způsobem nezaslouženě. Ale důležitá věc je, aby člověk zůstal otevřený impulzům, které přicházejí shůry, abychom těmto věcem neříkali osud, náhoda, ale abychom v těchto dárcích, které dostáváme, vnímali, že my sami jsme se o ně nezasloužili, přesto v našich životech jsou. A jestli jsou, tak musejí být odněkud odjinud, možná z nějakého vyššího levelu,“ vysvětlil režisér.

Rozhovor se dále stočil k tématu rovnosti. Ta podle Stracha ve smyslu stejnosti neexistuje. „Každý jsme byli jinak obdarováni při našem stvoření,“ řekl režisér s tím, že lidé si musí uvědomit, že nemají nárok na něco, k čemu postrádají schopnosti.

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39936 lidí
„Jsme čím dál tím více zatlačováni světem mladých, woke, progresivních, do toho, aby na tomto světě byla opět zase nějaká rovnost a stejnost: Všichni jsme stejní, všichni budeme jezdit stejnými elektroauty, všichni budeme žít ve stejných sdílených bytech,“ pokračoval Strach. Dodal nicméně, že jeho generace si toto již odžila, a to za dob socialismu. „Tuto touhu po tom, aby všichni měli stejný plat, jezdili stejnými škodovkami stodvacítkami,“ vyčetl s tím, že i tak se někteří soudruzi měli lépe a mohli „jezdit na Západ“ a „chodit do Tuzexu". „Jenom někteří jsou si rovnější,“ poznamenal.

Nedávno režisér Strach uvedl, že „byl člověkem, který si ráno přečetl dvoje noviny a měl jasný názor na politiku“. Nyní vysvětlil, co ho změnilo: „Možná jsem se právě těmi novinami, které jsem přečetl, začal cítit být vmanipulováván do názoru někoho jiného, takže se člověk logicky začne pídit po informacích, jak se věci skutečně dějí.“

V souvislosti s politikou poté uvedl, že někteří jeho přátelé se vrcholovou politikou zabývají a díky tomu sám Strach občasně získá informace, které by se například ani do novin dostat nesměly. I proto je opatrný nad vynášením soudů a hodnocením aktuální politiky ve smyslu toho, co jaký politik kdy řekl.

„Jednou z našich chyb, které děláme, je to, že vytrháváme věci, které se v historii staly, z kontextu,“ řekl a zmínil pokus o realizaci filmu „Jan Hus“, kdy mluvil s historiky a znalci středověku a seznal, že na věci, které se děly v Kostnici a v tehdejším kontextu doby, života a víry, nelze pohlížet dnešní optikou a nejdou tak hodnotit, když to byla jiná doba.

Pro to, aby v sobě lidé i po svátcích dokázali udržet laskavost, doporučuje režisér „umět se zastavit“. Podotkl nicméně, že to je v dnešní době obtížné, když existují sociální sítě. „Dřív jsme každé ráno přečetli jedny noviny, nebo dvoje, a měli jsme od politiky klid. Ale to bylo v době před sociálními sítěmi. Dnes nám to pípá v mobilu, čteme to každou jízdu tramvají, každou chvilku, kdy sedíme u doktora v čekárně – pořád jsme na nějakých internetech,“ stěžoval si Strach a dodal, že tento nadbytek informací lidské hlavy i duše zahlcuje. Lidem proto jednoduše doporučil mobil vypnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…