Vy ne. Putin uzemnil revolucionáře. Lukašenko stoupá, Západ nebude rád

09.09.2020 16:55

Běloruské volby stále udržují zemi ve varu. Stále dochází k protestům, které policie potírá. Nově však prý dochází k únosům opozičních představitelů. A Kreml uvedl, že s běloruskou opozicí jednat nebude.

Vy ne. Putin uzemnil revolucionáře. Lukašenko stoupá, Západ nebude rád
Foto: Reprofoto: 1tv.ru
Popisek: Vladimir Putin.

Napjatá situace v Bělorusku trvá. Demonstranti a hlavně představitelé opozice jsou prý unášeni. Členka rady běloruské opozice Marie Kolesniková byla údajně v pondělí unesena maskovanými muži a v úterý se pak objevila na hranicích s Ukrajinou. Podle televize Al Jazeera a výpovědi několika svědků se jednalo o pokus o násilné vyhoštění. Nicméně Kolesnikové se podařilo roztrhat svůj pas, čímž tomuto pokusu zabránila a zůstává zatčena. Je jednou z mála opozičních politiků, kteří ještě zůstali v Bělorusku, a sehrála svou roli při pořádání demonstrací a protestů.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 9.9.2020)

37%
hlasovalo: 24621 lidí

Podle serveru Deutsche Welle dnes došlo k dalšímu únosu. Maxim Znak, běloruský právník, byl podle rady běloruské opozice odveden ze své kanceláře maskovanými muži v civilu. Běloruská policie uvedla, že o zadržení nic neví, nicméně Znakova kancelář byla prý už prohledána. Znak v soudním procesu obhajoval původního lídra opozice Viktora Barbarika, než byl tento v červnu uvězněn. Že byl unesen, rada usuzuje z toho, že stihl ještě napsat do zprávy „masky“.

O situaci v Bělorusku také pravidelně informuje Franak Viačorka, novinář a analytik z Minsku. Jednak o tom, že lídryně opozice v exilu, Světlana Cichanouská, promluvila k Rusům a vyzvala je, aby nevěřili propagandě Kremlu a aby naslouchali obyčejným Bělorusům. Viačorka dodává, že Kreml už předtím oznámil, že se s Cichanouskou ani s opoziční radou bavit nebude a podporuje Lukašenka v jeho potlačování protestů.

A přidal záběry ze včerejších protestů, na kterých proti sobě stojí zřejmě příslušníci běloruských pořádkových sil a lidský řetěz aktivistek. Podle informací policie došlo včera k deseti protestům a 121 protestujících bylo zadrženo. Demosntrantky se podle policie chovaly agresivně, policisty provokovaly a snažily se jim strhnout kukly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …