Výbuch z Vrbětic bude slyšet až na Liberecku: Kvůli bezpečnosti zavřou muničák, o práci přijdou v chudém kraji desítky lidí

20.12.2014 20:22

Několik týdnů trvající výbuchy v muničních skladu ve Vrběticích vyděsily místní obyvatele obávající se o své životy. Zároveň zvýšily ostražitost i v místech, kde jsou další muniční sklady. Na území Libereckého kraje leží jeden takový. Muniční sklad Hajniště u Nového Města pod Smrkem ve Frýdlantském výběžku. Mediální humbuk kolem Vrbětic však způsobil škody i v Hajništi. Firma STV Group, která zde kromě skladování munice prováděla i výrobní činnost, se ji rozhodla ukončit. Propustí 50 zaměstnanců. Pro Frýdlantsko, postižené vysokou nezaměstnaností, je to špatná zpráva.

Výbuch z Vrbětic bude slyšet až na Liberecku: Kvůli bezpečnosti zavřou muničák, o práci přijdou v chudém kraji desítky lidí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Muniční sklad

V Novém Městě pod Smrkem si spolupráci s firmou STV Group pochvalovali. Dokonce usilovali o to, aby firma přesunula do areálu muničního skladu v Hajništi (spadající do katastru Nového Města pod Smrkem) veškerou svoji výrobní činnost. Stal se však pravý opak. Přesouvají ji jinam. Oznámili to na tiskové konferenci, která souvisela s návštěvou bezpečnostní rady kraje. „Po prvním výbuchu ve Vrběticích jsme si nechali zjistit, kolik podobných areálů máme v Libereckém kraji. Ukázalo se, že tento je jediný. To, co jsme viděli, mě nezneklidnilo. Byl jsem ujištěn, že k podobné události jako ve Vrběticích tu dojít nemůže,“ sdělil pro ČTK hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Prohlédli jsme si jámu, kde se zneškodňuje munice. Výsledek byl uspokojivý pro všechny. Podstatné je, že firma STV Group ukončuje výrobu, nebo lépe řečeno, jak oni tomu říkají, delaboraci nábojnic. Zůstanou tam jen sklady a žádná výroba,“ vysvětlil ParlamentnimListům.cz Ivan Langer, mluvčí Libereckého kraje.

Místo rozšíření odejdou jinam. Padesát lidí přijde o práci

Spokojení však rozhodně všichni nejsou. Ukončení výroby totiž znamená propuštění 50 místních lidí. Což je ve Frýdlantském výběžku, kde je nezaměstnanost tradičně vysoká, špatná zpráva. Nálada starosty Nového Města pod Smrkem tudíž v těchto dnech odpovídá jeho příjmení. Jmenuje se totiž Pavel Smutný. „Končí s výrobou, stěhují ji jinam a propouští 50 zaměstnanců,“ shrnul starosta ParlamentnímListům.cz základní informace. Firma se stěhuje do strojírenského závodu v Poličce na Svitavsku.

„Nemám z toho vůbec radost. Výroba tu běží 15 let. Firma neustále zvažovala, zda veškerou svoji výrobní činnost přesune sem k nám, nebo naopak odejde jinam. Celou dobu jsme se firmě snažili vycházet vstříc, aby tady zůstala. A pracovní místa zůstala zachována, případně jejich počet se zvyšoval. Ale teď kvůli různým mediálním atakům, které se dějí v souvislosti s Vrběticemi, se firma rozhodla, že od nás odejde,“ konstatoval. Firmu podle něj hlavně naštvala nedávná reportáž jedné soukromé televize. „Dotklo se jich to. Nedá se říci, že je to jediná příčina. Ale sami říkají, že k tomu rozhodnutí je z 60 procent vedl mediální humbuk a možná i přístup kraje,“ sdělil starosta. „Přitom jsme s nimi měli rozjednanou další investici, chtěli si koupit i bývalé kasárny a postavit tam novou halu. Každopádně to teď spadlo pod stůl také,“ objasnil Smutný.

K situaci se ParlamentnímListům.cz vyjádřil i Bohumír Pospíšil z firmy STV Group. „Výrobu začneme utlumovat od 1. ledna a hlavní fáze by měla proběhnout do konce ledna," ozřejmil. Vysvětlil i termín delaborace nábojnic. „Je to opak dávání dohromady. Tím jsme se zabývali zpočátku, před pěti, šesti lety. Dnes převažuje revize a kontrola, modernizace věcí, které se pak prodávají."

Proč vlastně končí výrobu v Hajništi a přesouvají ji do Poličky? „Pro nás jsou rozhodujícím kritériem peníze, náklady a výnosy. Zvažovali jsme obě varianty. Samozřejmě mohly sehrát roli i emotivní části myšlení ohledně komplikací z poslední doby. S krajem si ale myslím, že máme dobré vztahy," upřesnil Pospíšil.

Přesto se po událostech ve Vrběticích nelze nezeptat, zda je areál bezpečný. „Areál se stavěl v padesátých letech, od prvního momentu se budoval s tímto záměrem. Takže se dodržovala pravidla, jak mají být sklady umístěné, jakou mají obložnost. Vymyšlené to bylo tak, aby, pokud by se stala nějaká mimořádná událost, měla co nejmenší vliv na okolí,“ upozornil starosta. Celý areál muničních skladů je ve vzrostlém lese, objekty jsou podle Smutného roztroušené v takové vzdálenosti, aby nemohlo dojít k řetězové reakci. „Nějak rizika tam samozřejmě od prvopočátku jsou. Ale v posledních letech se dělala stále nová a nová opatření, kterými se eliminovala. Je škoda, že firma s výrobou končí. Ale sklady tady zůstanou, takže bezpečnostní opatření samozřejmě zůstanou zachovaná. Jediný efekt je, že lidé přijdou o práci,“ poznamenal Smutný.

Již dříve se k bezpečnosti skladu vyjádřil v Deníku i Bohumír Pospíšil. „Sklady munice a výbušnin slouží výlučně ke skladování. Eliminací jakýchkoliv výrobních a souvisejících operací ve skladu je riziko vzniku mimořádných událostí téměř vyloučeno. Možnost, že by munice detonovala ve skladu samovolně, je vysoce nepravděpodobná,“ zdůraznil.

Před 7 lety v prosinci přesto upoutal muniční sklad pozornost médií. Při závadě na stroji, kde se pracuje s malorážní municí, vypukl požár, který napáchal pětimilionovou škodu. Hořelo ve zděné budově sloužící jako sklad nábojů do samopalů. Oheň zasáhl plochu 80 metrů čtverečných, kde bylo 30 beden, v každé po tisíci nábojích. Okolí objektu však v ohrožení nebylo.

30 hal, železniční vlečka

Muniční sklad začali v Hajništi, části Nového Města pod Smrkem, budovat na vrchu Chlum v polovině padesátých let. Sloužil k uskladnění střeliva. V areálu je podle údajů z Wikpedie 30 zděných skladovacích hal, každá o rozloze 800 metrů čtverečných. Vedle toho se zde nacházely dvě zemní kobky určené k uskladnění střelného prachu a čtrnáct skládek pro odložení munice. Mezi jednotlivými objekty vedly panelové cesty o délce téměř 15 kilometrů. Na začátku 60 let tu vybudovali z nedaleké zastávky Hajniště železniční vlečku, která zajistila pružnější dopravu střeliva do areálu. Po vzniku České republiky došlo k ukončení provozu tohoto skladu. Armádě podle informací od starosty už v areálu nepatří nic. „Nové Město pod Smrkem vlastní sklady munice a pozemky pod nimi. Ne úplně všechny, některé už patří firmě STV Group. Ale většina je města, včetně železniční vlečky. Okolní pozemky uvnitř areálu spravují Vojenské lesy,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz starosta Pavel Smutný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…