Vyhazov za porušení neschopenky, to přináší novela zákoníku práce

12.07.2011 22:16

Poslanecká sněmovna podpořila v prvním čtení novelu zákoníku práce, ačkoliv s ní opozice nesouhlasila. Poslanec KSČM nejprve vznesl návrh na zamítnutí a připojila se k němu i část ČSSD, novela ale přesto odolala.

Vyhazov za porušení neschopenky, to přináší novela zákoníku práce

Novela zákoníku práce přináší několik změn. Podle vládní koalice by měly vést k větší pružnosti pracovního trhu a budou motivovat firmy k vytváření dalších pracovních míst. Odbory ale novelu kritizují, podle nich jsou některé její body dokonce protiústavní. Pokud dojde k jejímu schválení parlamentem, plánují podat ústavní stížnost. Poukazují především na výpověď z práce kvůli porušení režimu na nemocenské.

Stejně jako odbory kritizuje novelu i politická opozice. Například sociální demokrat Antonín Seďa ji označil za pokračování praxe pravicových vlád v omezování práv zaměstnanců. "Přehnaná ochrana pracujících vede k tomu, že se zvyšuje počet nezaměstnaných," argumentuje ale předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Psali jsme:
Opozice nežertuje: Drábek umožní kontrolovat lidi i na dovolené

Výpověď jen v případě porušení "hrubým způsobem"

S dalšími tvrzeními nesouhlasí ani ministr práce Jaromír Drábek z TOP 09. Výpověď bude podle jeho slov možná, pouze pokud zaměstnanec poruší léčebný režim zvlášť hrubým způsobem. Na to ČSSD poukazuje, že za protiústavní označila tento bod v novele i legislativní rada vlády.

Dále novela zákoníku práce přináší zvýšení časového limitu na dohodu o provedení práce ze současných 150 hodin na 300 hodin ročně. Strop měsíčního příjmu na základě takové dohody je nastaven na 10 000 korun. Z příjmů, které by přesahovaly tuto částku, by se platilo zdravotní a sociální pojištění.

Práce na dobu určitou by neměla přesáhnout tři roky a u stejného podniku by se neměla opakovat víc než třikrát po sobě. Výše odstupného se má nově řídit počtem odpracovaných let, což by podle Drábka mělo vést k motivaci zaměstnavatelů, aby tvořili více pracovních míst na dobu neurčitou.

Čtěte více:

Drábkova novela zákoníku práce prošla vládou

Komunista Filip: Novela zákoníku práce je jen rezignací na švarce

Ministr Drábek: Vyvážené řešení přináší vždy kritiku z obou stran

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

7:10 Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

Umělec David Černý se v debatě o svém nejnovějším díle „motýlů“, visících nad pražskými ulicemi, dov…