Vyostřená debata: Koalice dohadovala úpravy své smlouvy

08.07.2016 6:10

Koaliční smlouva bude nově obsahovat třídenní lhůtu pro svolání koaliční rady či jednání předsedů stran. Novinářům to řekl místopředseda ANO a šéf poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek. Na dílčích změnách se shodly špičky koalice na jednání rady, jsou však jen technického charakteru, do znění smlouvy se téměř nesáhlo, řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Zprávu přinesla ČTK.

Vyostřená debata: Koalice dohadovala úpravy své smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o změnách v pořadu 44. schůze poslanecké sněmovny

ANO původně navrhovalo, aby premiér měl 72 hodin na svolání dohodovacího řízení, podobná úprava by byla i u koaliční rady a jednání předsedů. Kompromisem jsou tři pracovní dny. „Což je v podstatě totéž, ale aby to pana premiéra nelimitovalo z hlediska víkendu,“ vysvětlil dnes Faltýnek.

Mihola změnu označil za technickou, k jejímu sjednání byla podle něj dobrá vůle. Mírné obavy má ze lhůt v případě, že by některý z předsedů stran byl na delší pracovní cestě, Faltýnek to však nepovažuje za riziko. „Záleží na dohodě, když bude premiér v zahraničí, počkáme, až přijede,“ řekl.

S požadavky na úpravy smlouvy přišli zástupci ANO v souvislosti s roztržkou kolem reorganizace policie. Vládní hnutí tvrdilo, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) porušil koaliční smlouvu, když reformu podepsal. Při dohodovacím jednání navíc panovaly neshody, zda ještě trvá, nebo skončilo.

I reorganizace byla jedním z témat jednání, Chovanec předložil návrh organizační struktury policie. „Byla k tomu poměrně dlouhá debata, koaliční rada stejně jako vláda chce být informována, jak tyto záležitosti probíhají,“ řekl Faltýnek. Příště má Chovanec informovat, jak jsou zapracovávány připomínky státních zástupců, dodal.

Mihola debatu o policii označil za vyostřenou. „Zazněly i kritické názory,“ uvedl. Vzhledem k řadě důležitých bodů, nad kterými koaliční rada dnes odpoledne strávila kolem sedmi hodin, však na téma změn v polici nezbylo příliš času.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …