Význam velký, naděje malé. Co se děje mezi USA a Čínou

19.06.2023 21:35

MONITORING O tom, jak se budou dál vyvíjet americko-čínské vztahy a zda je pomohla návštěva amerického ministra zahraničí Antony Blinkena v Pekingu zlepšit, promluvil v Interview Plus Jana Bumby sinolog David Gardáš. Blinken sice po schůzce s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem prohlásil, že „našli společnou řeč“, žádný velký průlom ve vzájemných vztazích ale nelze očekávat, ty budou podle Gardáše i nadále velmi napjaté.

Význam velký, naděje malé. Co se děje mezi USA a Čínou
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě Antony Blinken

Jako „upřímná a konstruktivní“ označil americký ministr zahraničí svá jednání v Číně. Diplomatická slova ale nezastřou skutečnost, že vztahy mezi Spojenými státy a Čínou jsou nesmírně komplikované. Svědčí o tom i fakt, že naposledy se návštěva amerického ministra zahraničí v Pekingu konala před pěti lety.

Nyní po dlouhé době dochází k jednáním na takto vysoké úrovni mezi oběma velmocemi, podle Gardáše si od jednání ale nelze nyní mnohé slibovat. „Rozhodně nelze očekávat nějakou otočku o 180 stupňů. Ty vztahy rozhodně budou nadále napjaté a tato návštěva má spíše zmírnit napětí a má udržet nějaké komunikační kanály a v podstatě také navázat na setkání amerického prezidenta Bidena s generálním tajemníkem Si Ťin-pchingem ze summitu G20 loni v listopadu v indonéském Bali,“ uvedl sinolog v Interview plus Jana Bumby.

„Takže jde spíše o to, mírnit napětí, aby byly nastavené nějaké mantinely těch potenciálních třaskavých konfliktů, ale rozhodně nemůžeme očekávat, že by najednou zavládla naprostá pohoda v bilaterálním vztahu mezi těmito zeměmi,“ zdůraznil Gardáš opakovaně.

Obě strany vypadaly, jako by význam Blinkenovy návštěvy v Pekingu spíše snižovaly. Podle Gardáše je to z důvodu, že žádný průlom skutečně očekávat nelze. „Význam návštěvy je velký, nicméně šance na dosažení konkrétních kroků a změn nejsou nikterak vysoké. Zatím prohlášení obou stran jsou spíše vágní a usilují o snížení napětí. Ovšem Wang I přímo zmínil, že za napětí může vnímání Číny ze strany Spojených států amerických,“ zmiňuje slova vysoce postaveného čínského diplomata. Připomíná, že důvodů tenze v čínsko-amerických vztazích je celá řada.

Mnohé podle Gardáše zaznívá v tajných neveřejných jednáních a oficiální komuniké zahrnuje jen zlomek obsahu jednání. „Rozhodně bych řekl, že na nezveřejňované části bude většina, protože ta samotná prohlášení jsou často jen několik odstavců, také dost vágních a obecných témat. Blinken jednal s čínským protějškem Čchin Kangem celých sedm hodin. Diplomacie má vždy dvě roviny, jednu veřejnou a jednu za zavřenými dveřmi, která bývá důležitější. Ze strategických důvodů si to obě strany nechávají pro sebe, uvidíme, s čím přijdou po návratu Blinkena,“ dodal Gardáš.

Spojené státy se podle Číny snaží limitovat její růst prostřednictvím sankcí a ekonomických opatření. Spor se vede v otázce Tchaj-wanu, podle Spojených států by si obyvatelé ostrova měli o politickém směřování rozhodovat sami bez zásahů z Pekingu.

Podle Gardáše se západní státy musejí snažit o to, aby se Číně nepodařilo Tchaj-wan izolovat. Kompromis by prý mohly umožnit ekonomické zájmy, protože ostrov patří k deseti největším obchodním partnerům Pekingu, především pokud jde o dodávky čipů a elektroniky. Čína otázku Tchaj-wanu nevylučuje řešit silou.

Čínsko-americké vtahy narušily i nedávné incidenty, jako je například sestřelení údajného čínského špionážního balónu nad Spojenými státy, kvůli čemuž byl odložen původní termín návštěvy amerického ministra zahraničí. Gardáš připomněl, že podobné případy se v posledním roce objevily ve čtyřiceti různých zemích, třeba i v Latinské Americe. „Čína je čím dál víc asertivnější a agresivnější ve sběru dat. Nejde jen o balóny, ale i o kybernetické útoky,“ dodal sinolog.

Za vším podle jeho slov stojí snaha o zabezpečení čínského vládnoucího režimu, ať už jde o informace vnitrostátní a sledování čínského obyvatelstva, ale totéž platí i vůči okolnímu světu. „Sbírají data ve velkém, aby je mohli následně využít pro své geopolitické zájmy,“ uvedl.

Obě velmoci také například rozděluje spor o čínskou expanzi v Jihočínském moři, vazby Pekingu na severokorejský režim nebo dlouhodobě neřešené záležitosti lidských práv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když letěl na Čínu Zeman, byl to nepřítel demokracie a svobody, když Blinken, je to inspirativní, mírotvorné??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 20.06.2023 8:20:46

|  6 |  0

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …