Who´s Who: Jakub Kalenský

14.06.2021 10:17 | Komentář

Jednou z nejzajímavějších postav takzvaného boje proti dezinformacím je Jakub Kalenský. Léta se věnoval novinařině, později se „pustil do boje s dezinformacemi“, jak o sobě nechal napsat například na stránkách na Čro.

Who´s Who: Jakub Kalenský
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jakub Kalenský

Anketa

Je korektní, jak Andrej Babiš nadává Pirátům kvůli migraci?

97%
2%
hlasovalo: 25395 lidí
V minulosti pracoval v týmu šéfky diplomacie Evropské unie Federicy Mogheriniové, kde měl na starost „mapování ruské propagandy v Evropě“. Od roku 2019 je členem think tanku Atlantic Council. Na půdě EK působil v letech 2015 a 2018, pracoval pro East StratCom Task Force, v tomto týmu údajně vedl „protidezinformační aktivity“. Připomeňme, že právě v období po roce 2015 přitvrdily snahy EK cenzurovat infotoky, které šly mimo mainstreamový mediální proud, čehož výsledkem jsou nedávné výstupy Věry Jourové o nezbytnosti zlikvidovat alternativní média jejich „vyhladověním“. Po roce 2016 se rozjely aktivity East StratCom Task Force ve směru k vládám a parlamentům jednotlivých zemí EU. Začaly být houfně přijímány zákony proti „dezinformacím“. Sdělení EK k tomuto tématu z dubna 2018 už vyloženě pracuje s pojmy jako snižování reklamy na „dezinformačních webech“, likvidace „falešných“ účtů, snížení viditelnosti „dezinformací“, podpora (rovná se i financování?) vzniku různých šmírovacích a udavačských platforem vyhledávajících „dezinformační“ weby atd. V návaznosti na to začaly vznikat na vládní úrovni v řadě zemí různé instituce podobné našemu Centru proti terorismu a hybridním hrozbám (od 1.1.2017 při MV ČR). Kalenský byl aktivní součástí tohoto rozjížděcího procesu globální cenzury.

Přechod k novému žlabu vysvětluje takto: „V Unii se poměrně obtížně prosazuje, že bychom se měli bránit tomuto druhu agrese – i proto, že je to extrémně zpolitizované tím, že jde o Rusko, na které v zemích EU není jednotný názor.“ Jak se to kdysi říkalo? Papežštější než papež.

Kdo je Atlantická rada

Atlantická rada (Atlantic Council, AC) je dle Wikipedie think tank zaměřený na oblast mezinárodních vztahů. Byla založena v roce 1961 a sídlí ve Washingtonu D.C. „Funguje jako fórum pro politické, obchodní a intelektuální lídry. Realizuje programy zaměřené na mezinárodní bezpečnost a hospodářský rozvoj.“ Jejím předsedou byl podle téhož zdroje v letech 2014-2016 Jon Huntsman, ml. (*1960), bývalý velvyslanec USA v Rusku (tam přešel r.2016 právě přímo z vedení AC), předtím v téže funkci v Číně, též dvě volební období guvernér Utahu, náboženskou příslušností mormon (v jakési „misionářské“ roli působil i na Tchajwanu). Poznámka: Kdo má alespoň elementární představu, jak se obsazují místa ambasadorů ve strategicky významných zemích, jako je Rusko a Čína, netřeba napovídat, které všechny instituce do takových nominací mají v USA co mluvit. Řekl bych, že State Department je až ten poslední.

V červnu 2018 zřídila Atlantická rada tzv. Disinfo Portal sdružující 23 vrcholných organizací a 80 expertů, aby „čelila dezinformační kampani Ruska proti Evropě a Spojeným státům americkým. Je určen novinářům, vládám a politickým činitelům a umožní uživateli nalézt experty i analýzy v jeho mateřské řeči.“ Malá zajímavost: když si kliknete na české Wikipedii na odkaz, který vás má přesměrovat na samotný Disinfo Portal, objeví se vám na monitoru sdělení, že hosting této domény vypršel. Nejsem odborník na počítače a internet, ale takováto vlivná organizace, že by si nepohlídala tak titěrnou administrativu? Zato na americké Wikipedii už najdete zmínku o ustavení (2016) orgánu s názvem The Digital Forensic Research Lab, který má prý za úkol „studovat dezinformace v otevřených zdrojích a informovat o demokratických procesech“. Bez zajímavosti jistě není fakt, že k hlavním donátorům této aktivity patří Facebook.

Nuže pojďme tedy dále k veřejným zdrojům. Tím hlavním je výroční zpráva AC za období 2019-2020. Hned v úvodu zprávu zdobí fotografie loňských červnových demonstrací v Hong Kongu. V čele AC už stojí jiné jméno, a to John F.W. Rogers (*1956). Ten má za sebou jednak působení ve státních orgánech za prezidentů Forda, Reagana a Bushe staršího, jednak v řídících orgánech Goldman Sachs.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí
Jedním z ústředních hesel AC je „Diversity, equity, and inclusion“, tedy Diverzita, spravedlnost a inkluze. Hezká fráze. Skrývá se pod ní ale jednoznačná snaha amerických nejvyšších politických kruhů vyvážet své „pravdy“ do zemí, které to (mj. i podle Kalenského) stále nedostatečně doceňují. Lze to ukázat i na seznamu „čestných ředitelů“ AC, kde najdeme věru vyhlášená jména nejvyšších pater americké politiky, např. Colin L. Powell, Condoleezza Rice atd.

Mezi aktivitami AC za sledované období je např. udělování cen „Globálním světoobčanům“, pořádání Globálního energetického fóra, oslavy 70. výročí založení NATO a řada dalších oficialit, ale vedle toho mnoha stovkami zaměstnanců provozovaná „mravenčí aktivita“, jako je Kalenského špiclování „závadných“ infozdrojů. O jeho píli najdeme podrobné informace zde - do vyhledávače vložte jméno Jakub Kalenský. Najdete například studii obviňující Kreml z vyvolávání paniky kolem covidu, „analýzu“ ruského vlivu na průběh a výsledek ukrajinských voleb v r. 2019, a obdobně na volby v dalších evropských zemích. Jeden se až ptá: jak to ten Putin všechno stíhá. Kdo to ví, odpoví. Třeba Jakub Kalenský.

Zatím poslední zaznamenaná aktivita je videozáznam „kávičky“ s Věrou Jourovou, na téma – jak jinak – dezinformačního mrazu, jenž údajně přichází z Kremlu. Jourová si s Kalenským rozumějí až dojemně. Bodejť by ne. Dělají na stejné roli: bojují proti svobodám svého lidu v žoldu zahraničních struktur. Poznámka: skoro jsem se až rozplakal dojetím, když jsem v záběru z rozhovoru na zdi kanceláře V. Jourové spatřil obří fotečku Václava Havla. Kruhy se, zjevně, uzavírají.

A o to jde. Česko je zaplaveno samozvanými, zpravidla „odněkud“ placenými hlídači pravdy a lásky, resp. bojovníky proti „dezinformacím“. Sestavují se seznamy (ten aktuální najdete zde), už se jmenovitě vypisují terče k mediální dehonestaci a ostrakizaci. Už to nejsou jen názvy webů, už jsou to jména lidí, jednotlivců, napříč názorovým spektrem – odleva doprava, na tom nezáleží. Podstatné je, že tyto osobnosti myslí „jinak“, kladou si otázky, nejenom slepě naslouchají návodům. Je zřejmé, komu to slouží – zahraničním zájmům a institucím. A je smutné, kdo jim slouží: naši občané. Kdysi se něčemu podobnému říkalo kolaborace. Kdo najde pro toto nějaký aktuální pojem?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…