Z ODS odchází její dlouholetý člen. A přidává ostrý rezignační dopis

15.02.2015 19:40

Analytik Tomáš Haas, který radil Václavu Klausovi a Mirku Topolánkovi, rezignoval na své členství v ODS. Na sociální síti Facebook k tomu napsal, že je mu to líto, ale nemůže jinak. ODS se podle jeho názoru nestaví ke svým problémům čelem a snaží se je pouze ustát jako dřív a to jí voliče nevrátí. Posledním pomyslným hřebíčkem do rakve pro Haase ale byl postoj strany k dění na Ukrajině.

Z ODS odchází její dlouholetý člen. A přidává ostrý rezignační dopis
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

ODS věděla, že od léta 2013 byla Ukrajina pod vedením prezidenta Viktora Janukovyče tlačena k podpisu aociační dohody s EU, ačkoli za to neměla téměř nic dostat. Naopak měla tratit, protože své zboží by do západní Evropy nedostala, stala by se naopak odbytištěm levného zboží z EU a měla by problém při obchodech s Ruskem. Putin proti tomu Janukovyčovi nabízel potřebné půjčky v nemalé výši.

Není pravda, že by za všechno mohl Putin

Janukovyč ale přesto všechno vyjednávání s EU nezastavil, jen požádal o čas. Jednání zastavila EU, připomíná Haas. A mezitím sílilo hnutí na Majdanu podporované ze Západu, v jehož čele se objevili představitelé radikálních stran Pravého sektoru a Svoboda. Analytik je označuje za neonacistické a ODS podle něj věděla, že se dostávají do popředí. A hanebně mlčela. Mlčela i k puči, kterým byla svržena vláda. Chovala by se ODS stejně, kdyby se totéž dělo v Praze?

Haas tím ovšem ve výčtu "ukrajinských selhání ODS" zdaleka nekončí. "Ani když se v našem parlamentu projednávala otázka ohrožených krajanů, volyňských Čechů, se nenalezl jediný poslanec ODS, který by je podpořil. Naprosto necitlivě a přímo odpudivě se zachovala ke krajanům, jimž může Česká republika děkovat za pomoc v době pro nás nejtěžší, za druhé světové války. Tehdy se volyňští Češi dobrovolně hlásili do východní Československé armády, kde tvořili ve skutečnosti její největší národnostní skupinu. Připojovali se dobrovolně k boji za vlast, kterou většina z nich v životě na vlastní oči nespatřila a kterou více než tisíc z nich nespatřili ani potom, protože v boji za její osvobození padli. ODS je nedokázala podpořit ani tehdy, ani nikdy potom. Jen, jako ostatně vždy, 'bezvýhradně podpořila vládu'. "Zachovala se zbaběle a hanebně," píše analytik.

To všechno se slovy Haase stalo ještě před Krymem, takže za všechno určitě nemůže Putin. Situaci vyhrotili ukrajinští neonacisté a s nimi Západ. ODS ovšem bok po boku s nimi prosazovala kurs, který mohl vést jen a pouze k válce, což je pro Haase zkrátka nepřijatelné. Za hrozný pak označil článek Jana Klusáčka (ODS), který vyjádřil názor, že se Česko musí držet co nejdál od Ruska, přidal k tomu také návod, jak toho dosáhnout. A víc už autor rezignačního dopisu nesnesl. 

  • Kompletní rezignační dopis Tomáše Haase ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…