Z ciziny chce českého prezidenta volit 7200 Čechů

04.01.2013 17:22

K nadcházejícím volbám českého prezidenta se na zastupitelských úřadech přihlásilo téměř 7200 Čechů žijících v cizině. Na dotaz ČTK to v pátek uvedl tiskový odbor ministerstva zahraničí. Od posledních voleb do Sněmovny se počet registrovaných voličů z řad krajanů zvýšil o zhruba 600.

Z ciziny chce českého prezidenta volit 7200 Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

"V současné době je zaregistrováno 7188 potencionálních voličů," uvedlo ministerstvo bez dalších podrobností. Ke sněmovním volbám v roce 2010 se přihlásilo na ambasádách 6601 voličů, nakonec ale ve voličských seznamech figurovalo 10.667 jmen díky těm, kteří hlasovali na voličský průkaz. Vybírat poslance si tak nakonec přišlo přes 8200 lidí.

Češi v cizině si budou moci vybrat hlavu českého státu na 102 velvyslanectvích nebo konzulátech. Na americkém kontinentu se volby kvůli časovému posunu uskuteční už příští čtvrtek a pátek od 14:00 do 21:00. Jako první budou mít možnost hlasovat pro některého z kandidátů Češi v Brazílii na velvyslanectví v hlavním městě nebo na generálním konzulátu v Sao Paulu. Volby tam podle ministerstva začnou příští čtvrtek už v 17:00 středoevropského času, zatímco třeba na východním pobřeží USA se začne volit až o tři hodiny později.

Nejvzdálenějšími volebními místy budou zastupitelské úřady v Austrálii, kde se začne hlasovat v pátek brzo ráno. Nejvíce zahraničních Čechů bývá k volbám přihlášeno v Bruselu - sídle EU - a v Bratislavě.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …