Z vepřína v Letech dnes firma AGPI odveze poslední prasata

14.03.2018 6:31

Firma Agpi, která vyklízí vepřín v Letech na Písecku, odveze dnes z areálu poslední prasata. Z původních 13.000 jich v halách zbývá 330. Peníze od státu za prodej areálu, 450,8 milionu Kč, zatím firma Agpi, majitel vepřína, nedostala. Na místě někdejšího koncentračního tábora vznikne památník Romů.

Z vepřína v Letech dnes firma AGPI odveze poslední prasata
Foto: Radek Kraus
Popisek: Památník na pietním místě v Letech na Písecku

Ve 13 halách bylo původně asi 13.000 prasat, firma zvířata postupně vozí na jatka masokombinátů v Písku, Plané nad Lužnicí a Příbrami. "Je to den, kdy se po hodně letech vyprazdňuje areál z důvodů ne ekonomických: někdy se musí zavřít areál, že jsou k tomu ekonomické důvody, tady nebyly kvůli výrobě. Je to pro firmu vážná záležitost, jsou to poslední zvířata, bude i nostalgie," řekl ČTK místopředseda představenstva Agpi Jan Čech.

Agpi má asi 100 zaměstnanců, v Letech jich pracovalo devět. Společnost dala všem výpověď a nabídla jim jinou práci; dva pracovníky si nechává, ostatní nabídku nepřijali. Firma zvažuje, že chov obnoví jinde. Stát by měl areál převzít do konce března, přesné datum zatím není stanoveno.

Akcionáři Agpi na valné hromadě loni v prosinci schválili převod areálu na stát. Areál vepřína o rozloze 7,1 hektaru se stavěl za komunismu od roku 1972, stojí v místě bývalého koncentračního tábora pro Romy. O vykoupení vepřína a vybudování důstojného pietního místa se mluvilo přes 20 let.

Na místě někdejšího koncentračního tábora vznikne památník Romů. Kupujícím je Muzeum romské kultury. Památník romského holokaustu by mohl obsahovat repliku původního baráku, stromovou alej či mohylu s křížem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…