Začněte už! Babiš sjel Fialu. Drahé energie, už se to valí

04.03.2022 11:50 | Ze sítí

Současná energetická krize povede Čechy k velké podpoře jádra. Expremiér Andrej Babiš (ANO) přichází se čtyřmi zásadními kroky, které musí Fialova vláda neprodleně učinit. Obvinil ji z toho, že není schopna řešit současnou energetickou krizi, která bude gradovat. „Začněte už konečně dělat něco pro lidi!“ burcuje vládní kabinet na svém twitteru. Nahlédněte, jak by vypadal postup v jeho režii.

Začněte už! Babiš sjel Fialu. Drahé energie, už se to valí
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO).

„Tato vláda musí okamžitě kompenzovat lidem peníze, které získala navíc díky dražším energiím a inflaci. Nechce. Nechce kompenzovat vysoké ceny energií, i když to dělá většina států EU. Není schopná řešit energetickou krizi,“ předesílá Fialův předchůdce v tweetu, kterým uvádí následně kroky, které musí vláda okamžitě udělat.

První Babišova rada vládě zní: „Začněte nakupovat plyn prostřednictvím Státních hmotných rezerv do zásobníků RWE, které si můžete pronajmout. Zásoby na měsíc jsou málo. V nouzovém stavu to můžete udělat hned,“ píše někdejší premiér.

Následujícím doporučením, je neukončit letos těžbu v OKD, které je ziskové a bude mít koncem roku 4,5 miliardy korun na účtu. „Prodlužte ji do roku 2025. Vytěžíte dodatečných 6 milionů tun. Zajistíte uhlí i práci pro lidi,“ pokračuje.

Také opatření zelené dohody už jsou kvůli ruské agresi na Ukrajině nerealizovatelné. Je jasné, že bez jádra už se neobejdeme. Fialova vláda by tak měla škrtnout ve svém programovém prohlášení konec uhlí v roce 2033. „Už i zelený německý ministr připouští v energetice návrat k jádru a uhlí,“ zdůrazňuje Babiš, že plány s jádrem se budou muset radikálně změnit. Energetická krize tak nyní významně ohrožuje zelené politiky.

V neposlední řadě považuje za nutné, aby se česká vláda obrátila na Evropskou radu a Evropskou komisi s důrazným požadavkem na okamžitou změnu směrnice MiFID. „Zneužívají ji spekulanti s emisními povolenkami. Právě oni prodražuji elektřinu až o 25 %!“ zdůraznil bývalý předseda vlády.

A závěrem připojil jasný vzkaz: „Přestaňte čekat na signály a začněte už konečně dělat něco pro lidi,“ dodal Andrej Babiš.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…