Zakázat těžbu uhlí, danit uhlík, uhlíkovou daň! Klimatičtí aktivisté měli sraz. Podívejte, co by pro nás chtěli

05.07.2019 12:29

Téma klimatu a klimatické změny patří k populárním. Zřejmě proto včera ČRo Wave informoval o Klimakempu 2019. Koná se v okolí elektrárny Chvaletice. „Továrna Chvaletice se chová jako novodobý feudál,“ říká jeden z organizátorů. A co účastníci chtějí? Klimatickou spravedlnost, konec těžby uhlí, uhlíkovou neutralitu. A také transformaci společnosti od neustálé spotřeby.

Zakázat těžbu uhlí, danit uhlík, uhlíkovou daň! Klimatičtí aktivisté měli sraz. Podívejte, co by pro nás chtěli
Foto: Repro Youtube
Popisek: Heslo Klimakempu 2019

Místo konání, obec Veltruby, prý nevybrali organizátoři náhodou. Leží totiž nedaleko tepelné elektrárny Chvaletice, která před nedávnem zažádala o výjimku z emisních limitů rtuti a oxidů dusíku. Aktivisté se snaží navazovat na odpor místních lidí: „I tady jsme kvůli tomu, že starosta nesouhlasí s tím, že továrna Chvaletice se chová jako novodobý feudál,“ říká jeden z organizátorů Mikuláš Černík. Stany jsou dle reportáže ozdobeny transparenty a hesly jako „Změňme systém, ne klima!“, „Nechceme být uhelný skanzen“, „Klimatickou spravedlnost“, „My jsme investiční riziko“ či „Nechte uhlí, ať si uhlí“.

Anketa

Chcete předčasné volby?

17%
83%
hlasovalo: 10767 lidí

Rádio Wave zveřejnilo i anketu, ve které účastníci odpovídali na to, proč na Klimakemp přijeli a co by měli jednotlivci a politici dělat.

„Já jsem na Klimakemp přijela, protože jsem nějakou dobu byla v zahraničí, tak jsem tak sledovala všechny ty kauzy a témata v České republice z povzdálí a vlastně jsem příjezd ze zahraničí přizpůsobila tomu, abych mohla přijet na Klimakemp, protože si myslím, že to je nesmírně důležité, podpořit to, co „Limity jsme my“ dělají a nějakým způsobem se posunout k té klimatické spravedlnosti v České republice, protože to mi to přijde naprosto nehorázné, co se tady děje,“ tvrdila jedna z účastnic. Co by se mělo dělat? „Já si myslím, že by určitě měli vyhlásit stav klimatické nouze, ale nejenom to vyhlásit na papíře, ale v souladu s tím i jednat. To znamená snažit se dosáhnout nějaké uhlíkové neutrality, ideálně co nejdříve.“

„Pro společnost je důležité, aby byli aktivní lidé, kteří se aktivně pokouší nějakým způsobem změnit pokud možno k lepšímu, a proto jsem přijel, abych pomohl s provozem kempu, se stavbou stanů a tak vůbec. A zároveň jsem samozřejmě proto, protože je to skvělá akce, kde se potkávají skvělí lidé a dozvím se toho strašně moc od různých odborníků nebo od lidí, kteří mají víc zkušeností než já. Jsou to pro mě takové prázdniny,“ vysvětloval další z účastníků. „Co mi přijde nejdůležitější je co nejrychlejší konec spalování fosilních paliv, které produkují emise, které způsobují změnu, o které se pořád mluví. A zároveň je třeba transformovat tu společnost takovým směrem, aby nebyla založená na neustálé produkci a spotřebě. Protože je logické, že na jedné jediné planetě s omezenými zdroji nemůžeme pořád jen produkovat a spotřebovávat,“ dodal.

„Mou motivací bylo dozvědět se něco více o klimatických změnách a vlastně celkové situaci s klimatem a jeho změnami. Jelikož jsem o tom moc nevěděl, tak jsem přijel se obohatit,“ vysvětlil krátce svou přítomnost jiný ekologicky orientovaný kempař.

„Protože mě zajímá klimatická krize, kterou teďka prožíváme, a budoucnost vlastně,“ vysvětlil stroze svou účast dredatý účastník a podobně odpověděl i na druhou otázku: „Jednotlivci, více se zajímat a informovat rodiny, okolí, a politici, zakázat těžbu uhlí, uhlíkovou daň, danit uhlík a podobně.“

„Eliminovat sám u sebe třeba nějakou uhlíkovou stopu, ale pak to nestačí, takže já jsem přišla hledat nějakou možnost, co vlastně můžu dělat, protože sám se v tom člověk taky trochu topí, ale potom, když tady vidí všechny ty lidi, kteří se taky chtějí zapojit a není jim to jedno, tak vidí, že v tom není sám, takže je nutný navázat dialog s těmahle lidma, taky s těma lidma, kteří to neřeší a jsou k tomu ignoranti a nic se nemá šanci změnit, tak snad se takhle něco změnit dá,“ odvětila na obě otázky mladá žena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…