Zaorálek přiznal, že proud uprchlíků z Turecka nelze úplně zastavit, někteří do Evropy půjdou za každou cenu

09.02.2016 16:50

Příliv uprchlíků z Turecka se zřejmě nepovede úplně zastavit, většina z nich je totiž ochotná vydat se do Evropy téměř za každou cenu. Dnes to po jednání s představiteli turecké provincie Izmir prohlásil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Šéf české diplomacie se přesto domnívá, že je možné vytvořit v Turecku takové podmínky, které by běžence od riskantní cesty přes Egejské moře spíše odrazovaly. Pomoci by měl i příspěvek od české vlády ve výši deseti milionů korun.

Zaorálek přiznal, že proud uprchlíků z Turecka nelze úplně zastavit, někteří do Evropy půjdou za každou cenu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

"Máme zájem na tom, aby se pomohlo vytvořit lepší prostředí pro uprchlíky v Turecku, aby pokud možno neopouštěli Turecko a měli větší šanci se vrátit do Sýrie," řekl ministr novinářům po schůzkách, které absolvoval v Izmiru.

Zaorálek připustil, že podle informací, které mu sdělili starosta města Aziz Kocaoglu a guvernér provincie Mustafa Toprak, bere většina běženců Turecko pouze jako přestupní stanici na cestě do Evropy. "Ta představa, že by se podařilo vytvořit podmínky takové, aby tu zůstali, to pokládali za iluzorní. Nicméně můžeme zvýšit počet těch, kteří tu zůstanou," míní ministr.

Desetimilionový příspěvek, který na pomoc Turecku vyčlenila česká vláda, by se měl podle Zaorálka využít ve prospěch turecké pobřežní stráže nebo projektů humanitární pomoci. Turecká strana by se podle Zaorálka měla pokusit zajistit vzdělání pro děti uprchlíků a dostat běžence na pracovní trh.

Ve čtyř a půl milionovém přístavu Izmir je registrováno přibližně 80.000 běženců, převážně ze Sýrie. Kromě Syřanů jsou mezi nimi i Afghánci nebo Iráčané. Starosta Kocaoglu řekl Zaorálkovi, že ve skutečnosti počet běženců sahá ke 120.000 lidí, podle některých odhadů se jich ve městě pohybuje až 200.000. V ulicích Izmiru ale prakticky nejsou vidět. Podle pracovníků místní nevládní organizace se uprchlíci hlavně v poslední době pohybují v menších skupinkách a zdržují se převážně v malých levných hotelech.

Podle starosty většina imigrantů bere Turecko jako přestupní stanici. "Chtějí na Západ, chtějí do Evropy. A jestliže chtějí zemřít na své cestě za nadějí, tak je v tom nikdo nezastaví," dodal.

Během ledna podniklo nebezpečnou cestu z pláží v blízkosti Izmiru k břehům řeckých ostrovů a následně dál na kontinent podle odhadu Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) téměř 58.600 lidí. Proud migrantů se nedaří zastavit ani v zimním období, kdy teploty v Izmiru v noci padají k bodu mrazu

Skupiny desítek lidí nafukovacích člunech organizují pašerácké gangy, které podle Zaorálka představují velký problém. "Existuje tu robustní síť převaděčů, na jejíž rozbití bychom měli být ochotni přispět lidskými silami i technickými možnosti," uvedl. Boj proti pašerákům by podle něj neměl ztroskotat na tom, že sítě pašeráků sahají i do politických vrstev. "Je nepřijatelné se smiřovat s tím, že dosahují mezi politiky, to je nesmysl. Je třeba být v tomto naprosto nekompromisní," řekl.

Evropská unie uzavřela loni v listopadu s Tureckem dohodu, podle níž má Ankara podniknout kroky k omezení nelegální migrace. Evropská osmadvacítka Turkům výměnou slíbila tři miliardy eur a posun v přístupových jednáních Ankary s EU.

Tématem diskuzí českého ministra s představiteli města Izmiru a stejnojmenné provincie nebyla jen migrace, ale také možné obchodní příležitosti pro české firmy. Z Turecka se Zaorálek dnes večer přesune do Makedonie, kde bude o problémech s migrací jednat s makedonským ministrem zahraničí Nikolou Popovským a dalšími vládními činiteli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…