Zase švindluje. Biden nebyl opatrný. Ukázal, co mělo zůstat skryto

28.04.2023 8:45

Ve Spojených státech se v rámci příštích prezidentských voleb pravděpodobně schyluje k opakování souboje Biden–Trump. Z republikánského tábora tak sílí hlasy poukazující na Bidenův věk a neschopnost reagovat na aktuální problémy. Ty dostaly teď oporu v podobě podezření, že si Biden nechává od novinářů připravit otázky před tím, než zazní za tiskové konferenci. Není to navíc první věc, která naznačuje, že se Biden řídí poznámkami, které mu jeho tým připravuje.

Zase švindluje. Biden nebyl opatrný. Ukázal, co mělo zůstat skryto
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden s poznámkami v ruce

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Deník Los Angeles Times popřel, že by před středeční tiskovou konferencí předložil Bílému domu otázky, které směřovaly na Joea Bidena, a to poté, co média objevila lístek v rukou prezidenta Joea Bidena, který obsahoval shrnutí otázky, kterou prezidentovi položila reportérka deníku.

„Náš reportér nezaslal žádné otázky před rozhovorem s prezidentem Bidenem,“ napsala podle deníku Independent Hillary Manningová, viceprezidentka pro komunikaci LA Times s tím, že jejich reportérka Courtney Subramanianová má Bílý dům v popisu práce a jako taková je v pravidelném kontaktu s tiskovou kanceláří Bílého domu.

„To byste se museli zeptat Bílého domu, kdo dokument pro prezidenta připravil a proč tuto otázku zařadil,“ pokračovala s vysvětlováním dotazu, který dostala poté, co byl prezident Biden na tiskové konferenci vyfocen v ruce s lístkem s fotografií Subramanianové a informacemi o otázce, kterou položila.

Subramanianová byla k tomu všemu prvním reportérem, kterého pan Biden na tiskové konferenci oslovil, aby se ho zeptal.

Známý americký politický komentátor Benny Johnson situaci okomentoval na svém twitteru s poznámkou, že za Trumpa by se něco podobného nepřihodilo a nazval ji doslova jako trapnou.

„Zápisník Joea Bidena mu neříká jen to, které reportéry má oslovit, ale obsahuje i to, v jakém pořadí je má vyvolávat a jaké PŘEDEM ZASLANÉ otázky se mu chystají položit. Za Trumpa se to v žádném případě nestalo. Trapné.“

Ve čtvrtek se k problému vyjádřila také tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová. Popřela, že by Bílý dům předem věděl, na co se bude reportér ptát, a poznamenala, že otázka na kartě nebyla stejná jako ta, kterou ve skutečnosti položil Subramanianová.

„Je zcela normální, že prezident je informován o reportérech, kteří budou klást otázky na tiskové konferenci, a o otázkách, na které by se podle nás mohli ptát,“ řekla.

„Nemáme předem konkrétní otázky; to není něco, co děláme,“ dodala ještě.

Deník Independent píše, že kontroverze, které nyní zaznívají kolem zápisníku, se týkají především otázek novinářské etiky, ale také věku a bystrosti prezidenta Bidena, který se uchází o znovuzvolení.

„Pan Biden je již ve svých 80 letech nejstarším prezidentem v americké historii a pozorovatelé říkají, že je znatelně pomalejší, než když zahájil svou poslední kampaň v roce 2019.“

Konkurenční republikáni k tomu poznamenali, že Biden postrádá mentální zdatnost a že poznámky, na které mu jeho poradci připravují odpovědi před jeho veřejným vystoupením, jsou toho důkazem.

Biden a jeho tým toto obvinění odmítají s tím, že jeho věk neovlivňuje jeho pracovní výkon.

Dodejme ale, že podobným obviněním Joe Biden čelí během celého svého prezidentského období. Třeba před jednáním s podnikateli byl přistižen, jak v ruce drží poznámky, které mu napovídaly zcela základní věci, které má udělat.

„Vejděte do Rooseveltovy místnosti a pozdravte účastníky.“

„Sedněte si.“

„Přicházejí reportéři.“

„Dáte jim krátké komentáře (2 minuty).“

„Reportéři odcházejí.“

„Položíte otázku Liz Shulerové, prezidentce, AFL-CIO.“ (Liz je připojena virtuálně)

„Poděkujete účastníkům.“ 

„Odcházíte.“

„Bidenovo používání poznámek napsaných jeho zaměstnanci bylo trapné už dříve,“ píše dále New York Post a pokračuje „Například loni v červenci, kdy mu jeho pobočník napsal ‚Pane, máte něco na bradě,‘ Biden tuto poznámku také podržel tak, že ji fotografové mohli zachytit.“

Po vypuknutí ruské agrese vůči Ukrajině se Joe Biden údajně rozčílil na své spolupracovníky a připomněl, že to on je prezidentem poté, co mu oponovali, že nemyslel vážně, když žádal, aby byl ruský prezident Vladimir Putin zbaven moci kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Toto vyjádření pak Bílý dům okamžitě korigoval.

Současná situace není pro Bidena příznivá ani co se týká jeho podpory občany USA. Podle posledního průzkumu Agentury GALUPP jsou jeho předvolební preference v současné době na historickém minimu a dosahují pouze 37% a navíc ho celých 59% občanů podpořit nehodlá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je Biden jen figurka? Vadí Trump, protože chce být skutečným prezidentem?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 28.04.2023 9:28:29
Trochu mi to připomíná Pavla a Nerudovou. Pavel naučené fráze, Nerudová tahák v deníčku. Snad jen ten Babiš dokázal zasvěceně diskutovat. Mezi ostatními kandidáty byli také chytří lidé. Zvítězila figurka. Těšilo by mě, mýlit se. Ale zatím Pavel dělá směšné P.R. akce - fáraní do dolu, ježdění na koloběžce, rádoby chytré řeči, coby mělo být, ale stejně nakonec přikývne. Zeman, když cokoliv řekl, mělo to váhu. Pavel pro mě budí stále rozpaky.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …