Zastánci potratů obsadili most, nepustili hasiče. A na síti jim nadávají do „fašo“

07.04.2024 14:24 | Monitoring

Tradiční Pochod pro život, který každoročně pořádají odpůrci potratů, mívá v Praze bouřlivý průběh kvůli značné koncentraci obhájců přerušení těhotenství. Letošní ročník se ale nejspíš zařadí k nezapomenutelným. Zastánci potratů totiž na dlouhé minuty zablokovali most a musela být povolána dokonce i poříční policie. Na sociální síti X se dohadovali hasiči s diskutujícími. Důvod? Nemohli projet.

Zastánci potratů obsadili most, nepustili hasiče. A na síti jim nadávají do „fašo“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Účastníci protestní akce nazvané "Neprojdou. Zastavme pochod klerofašistů" chtěli zablokovat každoroční Pochod pro život

Pražské ulice v sobotu zaplnili účastníci tradičního Národního pochodu pro život. Za účasti policie včera prošly Prahou stovky odpůrců potratů. A to vadilo jejich odpůrcům, dovolávajícím se práva svobodně nakládat se svou dělohou. Obhájci potratů, z nichž značná část podle novinářů hovořila cizími jazyky, zablokovali mimo jiné most u Národního divadla, kudy měl průvod projít do svého cíle na Václavském náměstí.

Účastníci pochodu jej tak obešli po jiném mostě a jejich akce spořádaně skončila „pod koněm“. Průvod na jeho začátku na Hradčanském náměstí přišel podpořit i pražský arcibiskup Jan Graubner, který tak navázal na svého předchůdce Dominika Duku. Ten dokonce několikrát v čele průvodu absolvoval celou trasu.

Letos 80letý emeritní kardinál dorazil pouze na začátek na Hradčanském náměstí. „Demokracie bez zbožnosti, slušnosti, tolerance a vzájemného dialogu nemůže existovat,“ řekl shromáždění. Účastníci pochodu to podle něj mají vzkázat těm, kteří si pletou demokracii s něčím jiným.

Na mostě Legií, kudy se mělo původně jít, se odpůrci průvodu nedočkali. Následně se tam ale demonstranti z řad anarchistů střetli s policií, která se jim snažila zamezit v setkání s odkloněným průvodem. Atmosféra v davu, v němž byla i pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, poněkud zhoustla.

Policie měla účastníky legitimovat. Když se dva lidé spustili z mostu na řeku, musela zasahovat dokonce i poříční policie.

„Na mostě Legií se dva účastníci přivázali na lanech a visí dolů z mostu. Další lidé si sedli na komunikaci a kompletně zablokovali provoz. Na místo jede zásahová jednotka a policisté z poříčního oddělení," napsala Policie ČR na sociální síti X.

„Oba účastníci, kteří viseli z mostu, byli zásahovou jednotkou vytaženi. Pochod se dal opět do pohybu a pokračuje po plánované trase,“ poznamenala dále policie.

Průjezd přes most nebyl umožněn dokonce ani hasičům. Ti dodali trpký zážitek, jak se někteří demonstranti z blokády radovali.

„Nějak nechápu, proč jste neprojeli?“ ptal se následně jeden z diskutujících. „I kdyby na místě nebyl nikdo od lezců, tak snad velitel i kdyby jen družstva mohl poznat, jak lano překonat i bez ohrožení lidí na něm navázaných,“ dodal.

„Proč vás centrála navedla přes most, na kterém policisté z obou stran zablokovali demonstrující, a neodklonila vás přes vedlejší most, jak se normálně dělá? Jednotlivé složky IZS spolu od včerejška nekomunikuji?“ ptá se další diskutující.

„Tohle je ale už úplná spekulace. Vám vadí, že si lidé mysleli, že jste součástí zásahu. Ale tady praktikujete zcela stejné přemýšlení. Věci jsou někdy trochu jednodušší, než se zdá. A tahle korelace je jen spekulací, ale nebezpečnou,“ dodala v diskusi novinářka Apolena Rychlíková.

„Hasiči byli vždycky trochu fašo, ale až teď se vyvrbili bez pochyby,“ dodala další diskutující zostra.

„Tohle je myslím dost nefér sdílet s tímhle komentářem a vyzněním. Ti demonstrující si nepochybně mysleli, že jedete pomoci policii zasáhnout proti nim. Nikdo netleskal tomu, že vás zdržel cestou někomu na pomoc, to je holý nesmysl,“ komentuje i další diskutující.

Odpůrci se svolávali mimo jiné přes facebookovou platformu, kde vyzývali k zastavení pochodu klerofašistů.

Hnutí pro život se kromě toho, že sdružuje odpůrce potratů a zastánce tradiční rodiny, staví například proti svazkům homosexuálů.

Jeden z jejich řečníků mimo jiné řekl, že Hnutí pro život nehájí normální svět a rodinu, ale okrajovou autoritářskou ideologii. „My jsme pro život,“ uvedl.

Policistům se nedařilo most vyklidit několik desítek minut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Demonstrovat může každý, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 07.04.2024 15:21:46
ale měl by brát ohled na druhé s jiným názorem. Zdá se, že někteří zastánci názorů jsou bojovnější, právo druhých na odlišný názor nechtějí přijmout.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…