Zasvěcení zkoumají úspěchy Bradáčové a spol: Kmotrům možná došly peníze

29.10.2012 8:28

V poslední době narůstá počet komentářů, v nichž autoři poukazují na to, že kola spravedlnosti se pomalu dávají do pohybu a korupce se začíná poctivě vyšetřovat. Zásluhu na tom má podle nich premiér Petr Nečas (ODS), který umožnil provést změny v Nejvyšším státním zastupitelství. V jeho čele dnes stojí Pavel Zeman a v pražské odnoži Lenka Bradáčová. Nastává ale skutečný obrat ve vyšetřování korupce?

Zasvěcení zkoumají úspěchy Bradáčové a spol: Kmotrům možná došly peníze
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Odborníci jsou prozatím opatrní v otázkách obrody justice. Upozorňují např., že zatím nebyl souzen a odsouzen, nebo očištěn asi nejznámější aktér korupčních kauz David Rath. Zprávu přináší pondělní Lidové noviny (LN).

Neucelená a nekoncepční politická podpora

"Nejsem si jistá, zda nastal „bod zvratu“ – to navozuje pocit, že už bude korupce vždy úspěšně stíhaná, což neodpovídá realitě. V každém případě však byla úspěšně zahájena trestní řízení proti údajným korupčníkům a z pohledu vnějšího pozorovatele jsou na rozdíl od minulosti vedena přesvědčivě a profesionálně," hodnotí současnou situaci Daniela Zemanová, soudkyně Nejvyššího správního soudu, která ocenila především obměny provedené na NSZ. Právě Zeman prosazoval např. na post vrchní státní zástupkyně v Praze Lenku Bradáčovou, která bývá považována za nezávislou sílu, jež bojuje s korupcí.

Advokát a exnáměstek na Nejvyšším státním zastupitelství Jaroslav Fenyk se domnívá, že změnu v boji s korupcí lze vysvětlit i tím, že tzv. kmotři přestávají ovlivňovat politiku tak mocně, jak to dělali dřív.

"Podle mého názoru hlavní příčinou změny je, že „kmotři“, kteří ještě donedávna ovlivňovali politickou scénu, už zdaleka nemají takový vliv. Jsou dvě možnosti: buď jim došly prostředky, nebo naopak některým kruhům trpělivost?" klade si otázku někdejší náměstek na Nejvyšším státním zastupitelství.

Nejde jen o boj policie s kmotry

Politolog Petr Kupka, který se zabývá analýzou organizovaného zločinu, varuje před přílišným optimismem v otázkách boje s korupcí. Na reálné zhodnocení je ještě příliš brzy, i když nelze upřít jistý pozitivní posun v práci vyšetřovatelů. Už to na občany působí kladně.

"Pokud by trend pokračoval, vejde vláda do dějin jako taková, která sekuritizovala sebe sama. Sázka na korupci od ní nebyl příliš promyšlený politický tah. To, že díky krizi a reformám dostal plánovaný boj zcela jiný rozměr, překvapilo nejednoho samozvaného politického „bijce“. Úspěchy by neměly zatemnit to, že redukce problematiky na „kmotry“ uplácející „politiky“, proti nimž stojí „policie“, které komplikuje práci „zkorumpovaný soudní systém“ a „vzájemná nedůvěra“ je zavádějící," varuje Kupka. V podstatě jde o mocenský boj, v němž hrají všichni aktéři určitou roli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…