Zdechovský drtil Rakušana: Ať si přestane dělat PR a maká. Migrační pakt! Budu naštvaný...

11.02.2024 12:51 | Monitoring

„Budu naštvaný na Víta Rakušana, pokud nevyjedná fakt dobrý migrační pakt. A pokud teď nezabere a nepřestane si dělat PR a nezačne makat,“ rozčílil se europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v nedělní Partii na CNN Prima News. Tam nejen o důvodech současné vládní krize přišel diskutovat i poslanec Jan Lacina (STAN), jenž si pochvaloval, jak se Rakušanovi podařilo vládou „trochu zatřást“. V pořadu vystoupily i poslankyně Karla Maříková (SPD) a europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Zdechovský drtil Rakušana: Ať si přestane dělat PR a maká. Migrační pakt! Budu naštvaný...
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Tomáš Zdechovský v pořadu Partie na CNN Prima News.

Poslanec Jan Lacina (STAN) hájil svého stranického šéfa Víta Rakušana, který je kritizován za svou ostrou předvolební kampaň, v níž se vymezil proti premiérovi. „Já bych to neviděl tak vyhrocené, video ze šatny, které má více než milion zhlédnutí, byl mimořádný zásah. Chtěli jsme s tou vládou trochu zatřást, přesně to se stalo,“ řekl, a že hnutí STAN by bylo rádo, aby tato vládní sestava pokračovala i po dalších sněmovních volbách.

Očekává, že Rakušanovy výjezdy do regionů v rámci tzv. „Debat bez cenzury“ se už zklidní: „Tipuji, že ty debaty se budou postupně zklidňovat. Ty největší dělokoule byly vystříleny. Překvapení v Karviné nějakým způsobem zafungovalo, v Sokolově už to bylo o něco klidnější,“ řekl. Právě v Sokolově vzbudilo ale rozruch Rakušanovo prohlášení, že vláda chce znárodňovat a odkoupit podíly v ČEZu. Poté se Rakušan omluvil, že to bylo jen v zápalu debaty a že vláda nic takového neplánuje.

Europoslance Tomáše Zdechovského nejvíce zajímá, jak se Rakušan postaví k migračnímu paktu: „Možná budu naštvaný na Víta Rakušana, pokud nevyjedná fakt dobrý migrační pakt. A pokud teď nezabere a nepřestane si dělat PR a nezačne makat! Teď má měsíc na to, aby něco s migračním paktem udělal. Tam se ukážou jeho schopnosti,“ pravil Zdechovský.

„Je to možná ten amatérismus někoho, kdo nežije moc v politické realitě, jako malé dítě, které si vykřičí ten bonbón na své mamince. Ministr to mohl udělat kultivovaně, napsat premiérovi zprávu, že by chtěl tohle a tohle. Trošku to připomíná malé děti,“ doplnil lidovec.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš mobilizuje voliče a ani poslankyně SPD Karla Maříková, ani europoslankyně Kateřina Konečná z mimoparlamentní KSČM nevyloučily, že by s hnutím ANO nešly do vlády.

Zdechovský pronesl směrem ke Konečné: „Trošku jsem se pousmál, nevím, co jste si vyjednali za tajnou podporu hnutí ANO v tom předchozím období, myslím, že jste za ty čtyři roky dostali celkem dost funkci všude, kde to šlo,“ podotkl.

„Tolik, co lidovci, nemáme šanci,“ prohodila ironicky europoslankyně a připomněla, jak si lidovci vyjednávají pašalíky.

„Babiš vám slíbí cokoliv, jděte s ním vládnout, u něj dnes něco platí, a zítra to platit nebude,“ poňouknul potměšile Zdechovský.


Karla Maříková a Kateřina Konečná. (Screen: CNN Prima News)

Debata se vedla také o přijetí eura. Političky Maříková a Konečná volaly po tom, aby o tom mohli Češi rozhodovat v referendu. Poslankyně SPD odmítla Lacinova slova, že jsme se k tomu zavázali, a řekla, že z EU se časem stal diktátorský spolek.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Jen dodám, že nevím, proč se toho názoru lidí tolik bojíte?“ obrátila se Konečná na Zdechovského a na Lacinu. „Po dvaceti letech se změnila i ta monetární unie, do které vy teď chcete Českou republiku zahnat. Víte, že 70 procent lidí dnes euro nechce, tak proč jim ho nutíte, není fér, že se lidí nezeptáte,“ zdůraznila s tím, že země potřebuje řešit opravdu reálné problémy.

Na přetřes přišel i výrok bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v Jižní Karolině, kde řekl, že pokud země NATO neplní své závazky k NATO a finanční výdaje na obranu, tak že s takovými případný útočník „ať si s nimi, k čertu, dělá co chce“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co je to pojem , dobrý migrační pakt , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecwag , 11.02.2024 13:15:56
Není východiskem , žádný migrační pakt . Na čem maká , neb pro koho maká Zdechovský ?

|  14 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …