Zdražuje se a bude ještě hůř. Moravec si vyslechl temnou předpověď

26.09.2021 14:28

Ve druhé hodině Otázek Václava Moravce se setkali ekonomka Helena Horská a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Hosté se shodli na tom, že se lidé i firmy budou muset naučit šetřit energií. Tak či tak si ale za energie každý připlatí víc. Ať chce, či nechce. V Česku ale porostou i jiné životní náklady, protože kupříkladu ceny plastových obalů na potraviny vzrostly v poslední době až na dvojnásobek.

Zdražuje se a bude ještě hůř. Moravec si vyslechl temnou předpověď
Foto: Screen ČT24
Popisek: Václav Moravec

Horská upozornila, že růst cen energií nelze nijak obejít. Protože faktorů, proč ceny energií rostou, je víc.

„Těch faktorů je mnoho. Nejsou to jen opatření ze strany EU a Green Dealu. Nemůžeme ten nárůst svádět jen na Green Deal a zelené úsilí Evropy. Je to dáno i výpadky na straně producentů Jde o celosvětový trend, který bude dlouhodobý, a my musíme domácnosti trochu naučit žít s vyššími cenami energií a vést občany k úspoře energií,“ upozornila Horská.

„Tady je rolí politiků nalít čistého vína domácnostem i firmám, že růst cen energií tady je a my ho můžeme jen zpomalovat, ale nemůžeme ho zastavit. My nemáme žádný alternativní zdroj, u kterého by cena energie klesala. My můžeme hledat zdroje energie, u kterých porostou ceny pomaleji,“ varovala ekonomka.

Prouza upozornil, že nárůst cen za elektřinu a plyn lidé v plné síle pocítí až za pár měsíců. Na přelomu roku.

„Ten náraz tam bude opravdu vysoký. Bude to 20 až 25 procent v cenách energií. Vedle toho tady je růst cen bydlení, takže ta reálná inflace bude nakonec mnohem vyšší než šest procent. Já myslím, že budeme rádi, když skončíme u těch šesti procent v příštím roce,“ zahřměl Prouza.  

„Já když se bavím třeba s potravináři, tak oni říkají, že ty ceny plastových obalů, které my normálně vezmeme a vyhodíme, tak jejich ceny vzrostly reálně o 70, 80 i 100 procent,“ varoval dál Prouza.

České ekonomice podle něho škodí i to, že nemáme dostatek pracovníků. „Pracovníci ze zahraničí neberou Čechům práci. Ti dělají tu práci, kterou Češi dělat nechtějí. Tady ty firmy mají zakázky a mohly by jich mít ještě víc, ale nemají lidi, kteří by na těch zakázkách pracovali,“ bil na poplach prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Horská konstatovala, že v Česku opravdu roste zadlužení státu, ale lidé mají pocit, že to není jejich problém, jenže to není pravda. Rostoucí státní dluh se týká všech lidí, protože ovlivní výši penzí v příštích letech.

Nakonec vyslovila jednu prosbu ke všem divákům.

„Prosím vás. Investujte a spořte,“ uzavřela druhou část Otázek Václava Moravce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…