Zeman a Fischer se do sebe pustili v televizi

04.01.2013 21:05

Televize Prima natočila do záznamu duel dvou největších rivalů – Miloše Zemana a Jana Fischera. Vše nasvědčuje tomu, že právě tito dva se utkají o místo na Hradě.

Zeman a Fischer se do sebe pustili v televizi
Foto: hns
Popisek: Jan Fischer versus Miloš Zeman

Během příprav duelu panovala především mezi organizátory v táboře Jana Fischera značná nervozita. „Musím si přesednout, ti Zemanovci jsou tak arogantní, tak uřvaní,“ stěžovala si stále intenzivněji paní z Fischerova štábu zpravodajce ParlamentníchListů.cz, která si vybrala místo přesně uprostřed mezi oběma konkurenčními tábory. Přestala, až když byla zpravodajkou upozorněna, že jediné arogantní výlevy zaznívají od ní.

Pánové Zeman a Fischer přišli nejprve na pózování pro fotografy, aby se pak vrátili do zákulisí a teprve za zvuků volební znělky, jejíž začátek připomíná spíše smuteční pochod, se vrátili na pódium.

„Tak kdopak začne jako první v prvém bloku?,“ zeptal se moderátor Jan Punčochář obou protagonistů. „Znáte hru kámen nůžky papír?“. Zatímco Jan Fischer souhlasně přikývl, Miloš Zeman zavrtěl hlavou, že to neumí. „Já vás to naučím,“ sliboval Punčochář.

„Vzdám se ve prospěch svého oponenta,“ konstatoval svým rozvážným způsobem Miloš Zeman. „Jsem zaostalý člověk a tuto hru neznám. Za druhé jsem šachista, a v šachu se říká, že je nevýhodné hrát s bílými kameny, tedy jako první,“ zdůvodnil si své rozhodnutí Zeman. Vysloužil si tím mohutný potlesk svých příznivců.

Moderátor chtěl po kandidátech vědět, čím by mohli upoutat voliče protistrany. „Já jdu do volby jako nadstranický nezávislý kandidát, se svou celoživotní zkušeností jak tuzemskou tak mezinárodní,“ řekl během svých 45 vteřin Jan Fischer. Zdůraznil také jasný program změn v ČR, které vložil do svého programu. „Chci vrátit do české politiky slušnost, odpovědnost a důvěru v právo,“ konstatoval Fischer.

„Nechtěl bych mluvit v obecných frázích, ale chci, aby bylo jasné, jak toho můžeme dosáhnout,“ řekl Zeman. Vypůjčil si také výrok spisovatele Jeana-Paula Sartra, že „pravda o tobě se stane skutečnou pravdou teprve tehdy, projde-li druhými. Občané musí posoudit, který z nás dvou je vhodnějším kandidátem“.

Jazykově obstál lépe Miloš Zeman, kandidáti se častovali nepříjemnými otázkami

Došlo i na test, kdy každý z kandidátů měl položit tomu druhému otázku na tělo.

„Proč jste neuvedl své členství v KSČ?“ zaryl Miloš Zeman do Fischera. „A proč vy se vracíte do politiky, když jste řekl, že nepůjdete?“ kontroval okamžitě Fischer.

Oba pánové si prošli i jazykovou prověrku. Byli vybídnuti ke konverzaci s americkým novinářem, který léta studoval v Rusku. A zatímco angličtinu měli oba kandidáti na stejné úrovni, v ruštině významně převažoval Miloš Zeman.

Zatímco Fischer přivedl syna, Miloš Zeman svou Kačenku

Kromě toho si kandidáti přivedli posilu. A zatímco Jan Fischer si přivedl syna, Miloš Zeman se pochlubil svou Kačenkou, která mu jeho kampaň vlastně řídí.

Televize Prima spustila během pořadu několikrát potleskoměr. Zdá se však, že problémy s vyvážeností mikrofonů přece jen byly.

Došlo také na amnestii, která je nyní hlavním tématem v médiích. Miloš Zeman zopakoval, že pro něj amnestie jako taková neexistuje, ale podobný vztah vyjádřil také k prezidentské milosti.

Miloši Zemanovi moderátor Punčochář vyčetl, že původně sliboval tištěné materiály a žádné billboardy, a nyní jsou Zemanovy billboardy, jak řekl, „téměř všude“.

Zeman připomněl, že splnil, co slíbil, pokud jde o návštěvu krajských měst a tištěné materiály, zejména svůj podrobný životopis. Jeho volební tým byl ale prý jiného názoru. „Protože ostatní kandidáti mají své billboardy téměř na každém rohu, bylo by trapné, kdybys je neměl i ty, řekli mi," konstatoval Zeman.

Prezident nemůže odstraňovat blbou náladu, když se neustále tváří, jako by měl žaludeční problémy

Kandidáti si měli do debaty přivést člověka, který vyzdvihne kvality jejich protivníka. S Fischerem do debaty Prima Family přišla režisérka Irena Pavlásková. O Zemanovi řekla, že je chytrý muž. Ocenila jeho postoje v zahraniční politice. Přála by si ovšem, aby více stmeloval společnost, když pronáší své bonmoty.

„Bonmoty jsou cosi jako koření v polévce. Pokud tam dáváte jenom koření, tak to není k jídlu. Pokud ho tam nedáváte, pak tam něco chybí. Bonmot znamená, že si dokáže dělat legraci sám ze sebe.
Prezident nemůže odstraňovat blbou náladu, když se neustále tváří, jako by měl žaludeční problémy,“ reagoval Zeman.

Nemáme peníze od Chrenka a Soukupa, rýpl si Zeman do Fischera

Zemanův člověk pochválil Fischera jako odborného a erudovaného člověka. Dodal, že se nemusí stát dobrým politikem, když byl dobrým statistikem. „Kde je více nepřesnosti než v politice? Ta statistika není až tak špatnou průpravou. Znám řadu statistiků, kteří byli dobrými politiky,“ bránil se Fischer.

Fischera do pořadu přišel podpořit kardiolog Jan Pirk. Ten naopak vyčetl Zemanovi, že má nesrovnalosti na transparentním účtu. Zeman na to reagoval rýpnutím: „Nemáme pana Chrenka ani pana Soukupa. Dostáváme drobné ‚obamovské dary‘.“
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…