Zeman bourá stát, popichoval Šídlo z Rozhlasu. Už i ten Babiš se jej prý bojí

03.07.2019 15:30

Prezident Miloš Zeman podle komentátora Jindřicha Šídla nebourá vládu, ale stát. Šídlo to uvedl ve své glose pro server iRozhlas.cz. „Zeman se rozhodl, že ještě před odchodem na politický odpočinek zničí stát, o nějž má nepopiratelné zásluhy. Nebo ho aspoň co nejvíc poškodí,“ míní Šídlo.

Zeman bourá stát, popichoval Šídlo z Rozhlasu. Už i ten Babiš se jej prý bojí
Foto: Repro ČT24
Popisek: Šéfreportér SeznamZpráv Jindřich Šídlo

„Naposledy to ukázal odmítáním odvolat ministra kultury Staňka, jak mu to navrhnul předseda vlády. A ačkoliv česká ústava v některých svých pasážích nechává určitou volnost, prostor pro jednání a fantazii, protože, jak říkali někteří její otcové, ‚není to návod k automatické pračce‘, zrovna tady je tak jednoznačná, že by to po konzultaci měli pochopit i prezidentův mluvčí s kancléřem,“ poznamenal Šídlo. Zeman nechce odvolat ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), a to přesto, že by tak dle ústavy měl učinit neodkladně. 

Původní text ZDE.

A podle Šídla se Zeman rozhodl Ústavu ČR ignorovat, neboť proti sobě nemá sílu, jež by mu v tom zabránila. Andrej Babiš se podle Šídla sice tváří jako neohrožený suverén a klíčový evropský státník, který po esemeskách „svolává premiéry V4“, jakmile se ale přiblíží prezidentovi, stává se z něj ustrašený submisivní introvert, vedle nějž vypadá Bohuslav Sobotka jako ten nejrozhodnější předseda vlády. „Přitom už i Babiš musí tušit, že každý jeho ústupek si prezident vykládá nikoliv jako gesto spojence, ale jako slabost, kterou časem ztrestá. I když jejich soužití vypadá málem bezproblémově, není to tak,“ uvedl Šídlo.

Závěrem se pak Šídlo vyjádřil také k demonstrujícím lidem, kteří teď trochu zoufale protestují proti duopolu moci Zeman – Babiš. „Taky se snaží říct, že si přejí, aby i ty příští volby byly minimálně stejně svobodné jako ty minulé. Čímž si už dnes vážně nemůže být nikdo příliš jist, i když si můžeme s nadějí namlouvat, že do Maďarska máme ještě celkem daleko,“ zmínil Šídlo, podle něhož, kdyby bylo jen na Zemanovi s Babišem, už tam dávno jsme. 

„Česká demokracie je přes všechny pochybnosti docela robustní – její brzdy a pojistky vybudované v oněch často karikovaných 90. letech stále ještě fungují. Prezident Zeman ruku v ruce se svým podřízeným pomocníkem, premiérem Babišem nám ale dávají až příliš často najevo, že se rozhodující střet teprve blíží a že to už asi nebude úplná legrace,“ uzavřel Šídlo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…