Zeman na sněmu Gazdíkových Starostů: Proč je ve sněmovně tolik neosobností?

31.05.2013 11:03

Prezident Miloš Zeman byl prvním z hostů, kteří dnes v průhonickém hotelu Floret oslovil celorepublikový sněm hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Delegáti sněmu by měli mimo jiné stvrdit novou smlouvu o dlouhodobé spolupráci s vládní stranou TOP 09 ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Zeman na sněmu Gazdíkových Starostů: Proč je ve sněmovně tolik neosobností?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

První místopředseda hnutí Starostů a nezávislých (STAN) Stanislav Polčák před oficiálním zahájením celostátního sjezdu hnutí potvrdil, že hlavním cílem sjezdu delegátů je jednání o nové smlouvě s vládní stranou TOP 09. "Budeme chtít na celorepublikové úrovni ve spolupráci s TOP 09 prosadit přímou volbu starostů a hejtmanů, to je pro nás zásadní téma," nastínil Polčák, kam bude směřovat společná politika obou politických uskupení.

Na rozdíl od celorepublikové úrovně bude ale podle nové smlouvy na krajské úrovni na rozhodnutí každé regionální organizace, zda bude kandidovat spolu s TOP 09 nebo se rozhodne jít do krajských a komunálních voleb samostatně.

Gazdík se chlubil i kál

Celostátní sjezd delegátů zahájil předseda hnutí STAN Petr Gazdík svým proslovem. Připomněl negativa, která na hnutí dopadají s ohledem na spolupráci s vládní stranou TOP 09. Přesto Gazdík tuto spolupráci oceňuje, protože hnutí díky ní mohlo prosadit některé své priority, například transparentní přerozdělování daní a výnosů z hazardu jednotlivým obcím.

Gazdík připomněl další programové cíle, které chce hnutí v budoucnu prosazovat, mezi nimi přímou volbu starostů nebo rozdělování evropských prostředků. Vedle toho předseda STAN také připustil, že ne všechno se hnutí povedlo, jak jeho členové zamýšleli. Jmenoval například množící se byrokracii.

Závěrem poděkoval partnerské straně TOP 09 za dosavadní spolupráci. Osobně poděkoval předsedovi Karlu Schwarzenbergovi a ministru financí Miroslavu Kalouskovi a dalším místopředsedům TOP 09 za to, že táhnou společně za jeden provaz.

Zeman hovořil o obvyklých tématech

Na sněm STAN dorazil jako host i prezident Miloš Zeman, který si vzápětí vzal slovo a jako obvykle měl svůj projev naučený zpaměti. V úvodu poděkoval za pozvání a celým jeho projevem se prolínala jeho oblíbená témata, která často opakuje. Hovořil o přímé volbě starostů a hejtmanů a také o možnosti aplikovat panašování, tedy hlasování pro jednotlivé kandidáty napříč politickými stranami, i na krajskou a parlamentní úroveň.

Přímá volba starostů je rovněž prioritou hnutí STAN, zde se tedy Zeman shodl s předchozím řečníkem, předsedou hnutí Petrem Gazdíkem. Kromě volby starostů by ale Zeman zavedl i přímou volbu hejtmanů, ačkoli si je vědom, že proti této úpravě existují dvě námitky. Tu první, že přímá volba bude nákladná, vzápětí vyvrací. Přímá volba by totiž neprobíhala samostatně, čímž by náklady byly sníženy na minimum.

Má na všechno řešení

Druhá námitka je podle Zemana závažnější. Tou je riziko, že přímo volený starosta se ocitne v objetí zastupitelů konkurenčních stran. I zde ale prezident přichází s řešením. "Prosím, abyste zvážili, zda by nebylo možné, že by starostou byl ten, kdo by dostal nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce vítězné strany. Pak by starosta nebyl jako kůl v plotě," navrhl Zeman.

S přímou volbou souvisí i další téma prezidenta Zemana, kterým je návrh na přenesení panašování z komunální i na krajskou a celostátní úroveň, jako je tomu například ve Švýcarsku nebo Lucembursku. "Občané by si nemuseli s cibulí koupit i mrkev," glosoval prezident. Panašováním by se podle hlavy státu posílila vazba mezi občany a jejich zastupiteli a celkově by vzrostla důvěra v Poslaneckou sněmovnu, která je na velmi nízké úrovni, jak Zeman doložil čísly z aktuálního průzkumu.

"Proč naše sněmovna má tak nízkou důvěru? Není to právě těmi osobnostmi nebo spíše neosobnostmi?" ptal se Zeman a popřál proto hnutí Starostů a nezávislých, aby se jim dařilo stavět na své kandidátky jen úspěšné a výrazné lidi, kteří mají zkušenosti s řízením.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

16:25 Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

Hudebník, pedagog, manažer a konzultant Vadim Petrov byl hostem Alex Mynářové v pořadu Podtrženo, se…