Zeman se na Babiše vykašle... Premiér se trápí, říká obeznámený muž

13.08.2019 9:17

V létě se toho zpravidla na politické scéně děje jen málo, ale na letošní horký červenec se možná bude vzpomínat jako na přelomový měsíc v české politice. Novinářka Sabina Slonková na serveru SeznamZorávy.cz vysvětlila, proč by právě letošní červenec mohl být tak důležitý. Hlavní roli hrají v úvahách novinářky prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO), Komentátor Václav Dolejší k tomu dodal, že Babiš se teď asi hodně trápí.

Zeman se na Babiše vykašle... Premiér se trápí, říká obeznámený muž
Foto: Facebook Andreje Babiše
Popisek: Babiš s ovocnými knedlíky

Krize kolem výměny ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) podle Slonkové ukázala, že Babiš se sice tváří jako silný předseda vlády, ale realita je úplně jiná. Nad Babišem má navrch prezident Miloš Zeman.

Anketa

Podpořili byste zrušení Senátu?

95%
5%
hlasovalo: 13028 lidí

Václav Dolejší má za to, že prohra, kterou musel Babiš strpět, když dosud nedokázal přimět Miloše Zemana k tak jednoduchému kroku jako je odchod jednoho ministra z vlády a příchod ministra nového, předsedu vlády hodně trápí. Staněk sice již není ministrem kultury, ale dosud není jasné, kdo usedne ve vládě místo něj.

„Často se (Babiš) ohrazuje proti té kritice opozice, ale i ČSSD, že není slabý premiér, takže je vidět, že ho to trápí, vadí mu to a jde to proti jeho základní image, na které je postaven jeho úspěch, že je to prostě silák, který dokáže všechno zařídit lusknutím prstu. Je to situace submisivní, do které se dostal sám tím, že dával příliš mnoho prostoru prezidentu Zemanovi,“ prohlásil Dolejší.

Pokud by chtěl znovu převzít iniciativu, mě by se pustit se Zemanem do křížku, třeba skrze podání kompetenční žaloby, ale Babiš tvrdí, že nechce tahanice ve vládě řešit u soudu.

Podle Dolejšího Babiš nožná spoléhá i na to, že by jednoho dne mohl dostat milost ve své dotační kauze kolem firmy Čapí hnízdo. Dolejší se však domnívá, že se Babiš stejně žádné milosti od Zemana nedočká.

„Babiš už by sám mohl tušit, že s Milošem Zemanem to nedojde k dobrému konci v tom smyslu, že by mu Miloš Zeman někdy vyšel vstříc a něco mu vrátil, protože z minulosti víme, že Miloš Zeman nezná kategorii vděku a nikdy nikomu se necítí nijak zavázán. Pokud Andrej Babiš spoléhá na to, že by mohl dostat potenciálně milost v kauze Čapí hnízdo, tak si myslím, že se jí nedočká, i kdyby ji měl slíbenou,“ zdůraznil Dolejší.

Babiš má navíc za sebou mnohasettisícovou demonstraci na Letné proti své osobě, zároveň se v EU řeší Babišův údajný střet zájmů a k dovršení všeho zlého ještě policie zkoumá reklamy firmy Čapí hnízdo. A jako by tohle všechno nestačilo, ještě se Babiš bude muset vypořádat s akcemi chystanými ke 30. výročí sametové revoluce.

Zeman prý cítí, že Babiš je v této situaci oslaben, a využívá toho. „To Miloš Zeman umí jako vychytralý politik vycítit a teď bych skoro řekl, že do něj (do Babiše) kope,“ shrnul situaci Dolejší.

Babiš se prý teď snaží vylepšit svůj obraz prostřednictvím marketingové ofenzivy, ale podle Dolejšího už to působí poněkud směšně, protože lidé chápou, že by Babiš nemusel řešit „sysle“, odpadkové koše v Praze a tak podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…