Zveřejněte tu zprávu. Ministryni Schillerové se pod okny sešla menší demonstrace

09.01.2018 20:20

Desítky lidí se sešly v úterý před budovou ministerstva financí. Demonstranti požadovali, aby zpráva Evropského úřadu (OLAF) vztahující se ke kauze Čapí hnízdo byla kompletně zveřejněna. „V právním státě není možné, aby se veřejnost takto zásadní informace dozvídala únikem do médií,“ rozčilovali se organizátoři protestu.

Zveřejněte tu zprávu. Ministryni Schillerové se pod okny sešla menší demonstrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestující se před budovou ministerstva financí domáhali zveřejnění zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) k dotaci na Čapí hnízdo

Protestující také upozorňovali na rizika, která s sebou nesou odlišné interpretace zprávy. Podle informací serveru Novinky.cz demonstranti zopakovali ministryni financí Aleně Schillerové slova premiéra Babiše. „Pokud řídit stát jako firmu, tak občané jsou dozorčí rada a zvolení politici a úředníci státní zprávy jejich zaměstnanci,“ citovali.

Z padesátistránkové zprávy OLAF o Čapím hnízdě totiž ministerstvo financí zveřejnilo pouhé tři odstavce. V textu je možné se dočíst, že OLAF se zabýval dotací pro Čapí hnízdo, že vyšetřování dokončil a že kvůli nesrovnalostem doporučuje, aby stát dotaci pro farmu neplatil z evropských peněz.

Úřad také konstatoval, že v žádosti o dotaci kromě nepravdivých informací byly některé informace zatajeny. V dokumentu se píše i to, že tyto činy mohou být hodnoceny „národními soudními orgány jako porušení paragrafů týkajících se trestného činu dotačního podvodu“.

Zpráva OLAF k Čapímu hnízdu přišla do Česka koncem prosince a stala se součástí vyšetřovacího spisu možného dotačního podvodu. Poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka česká policie obvinila, o jejich vydání ke stíhání rozhodne sněmovna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…