Zvířata chcípnou, maso se zkazí? Zděšení. Vyhláška, kam nepůjde plyn

15.08.2022 11:12 | Analýza

Pokud Rusko přestane do ČR dodávat plyn, nastane pravděpodobně krizový scénář, který dle platné legislativy zaručuje dodávky plynu pouze některým průmyslovým provozům, především těm, které pracují s rychle se kazícími surovinami. Na její důsledky, nelogičnost a problémy pramenící z jejího dodržování ale upozorňuje např. Potravinářská komora České republiky.

Zvířata chcípnou, maso se zkazí? Zděšení. Vyhláška, kam nepůjde plyn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maso, ilustrační foto

Nejprve si pojďme připomenout, co vlastně přesně říká zmíněná legislativa o stavu nouze. Řeší ho vyhláška číslo 334/2009 Sb., tedy Vyhláška o stavech nouze v plynárenství. 

Tato vyhláška stanovuje opatření a postupy vykonávané při předcházení stavu nouze, při stavu nouze a při odstraňování následků stavu nouze, způsob vyhlašování stavu nouze a oznamování předcházení stavu nouze a postupy při omezování spotřeby plynu, rozdělení zákazníků podle předpokládaného ročního odběru, odběrové stupně a obsahové náležitosti havarijních plánů.

Energetický server MojeEnergie.cz shrnuje, že Vyhláška o stavech nouze v plynárenství navíc rozděluje zákazníky z hlediska omezení nebo přerušení dodávek plynu do sedmi skupin tak, aby postupné omezení spotřeby plynu u odběratelů po určitou dobu mohlo zabránit výpadku dodávky všem odběratelům, a tím zabránit mnohem větším škodám. Zákazníci jsou rozděleni do skupin podle velikosti a druhu odběru na ty, kteří mají možnost úplného či částečného přechodu na náhradní palivo, na zákazníky s převažujícím technologickým odběrem a na zákazníky s převažujícím odběrem pro otop.

Zvláštní skupinu tvoří zákazníci, kteří zajišťují výrobu potravin denní spotřeby pro obyvatelstvo, zejména zpracování potravin podléhajících zkáze, provozy živočišné výroby s nebezpečím úhynu zvířat, výrobu pohonných hmot, spalovny komunálního odpadu, pohon vozidel městské hromadné dopravy, zdravotnická zařízení, domovy důchodců, základní složky Integrovaného záchranného systému, asanační zařízení, krematoria. 

A to je ten kámen úrazu.

Plyn by podle této vyhlášky byl dodáván např. do mlékáren, na jatka, do masného průmyslu a mimo dodávky zůstanou ostatní, kteří se podílejí na tom, že tyto potraviny se dostanou až ke spotřebiteli. To bude mít za následek velké problémy. Zvířata nebudou mít dostatek krmiva, maso a další potraviny nebude jak zabalit, uskladnit, dodat spotřebiteli... atd.

 

„Když dodavatel obalů přestane vyrábět, do čeho budeme plnit potraviny? Omezena dodávkami plynu nesmí být ani produkce krmiv pro zvířata. Mohlo by to vyvolat docela vážné problémy. Řetězec musí být ošetřený jako celek,“ tvrdí na twitteru ředitel pro strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna.

Z tohoto prohlášení nejvíce bije do očí nesystémovost platné vyhlášky a potřeba ji změnit.

Navíc to, že se některé „méně důležité potraviny“ přestanou vyrábět, způsobí větší poptávku po potravinách, které je mohou nahradit. Pokud jste zvyklí snídat třeba sušenky a ty na trhu nebudou, přejdete logicky na něco, co na trhu bude. Tím se ale zvýší poptávka na úroveň, se kterou výrobní kapacity třeba pekáren nepočítají a máme opět problém.

Celá situace má být předmětem jednání mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem zemědělství, Potravinářskou komorou, zástupci potravinářských firem a dalšími zainteresovanými.

Je ale jasné, že případná úprava vyhlášky, která se jeví jako naprosto nutná, bude také předmětem zájmu různých lobbistických skupin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…