Zvýšení zákonné rychlosti invalidních vozíků Sněmovna asi schválí

03.04.2019 18:12

Rychlost elektrických invalidních vozíků, nad niž by je provozovatelé měli registrovat jako zvláštní vozidlo, se zřejmě zvýší z nynějších šesti na 15 kilometrů za hodinu. Změnu předpokládá novela poslanců ČSSD, jejíž schválení dnes doporučil Sněmovně hospodářský výbor. ČTK to řekla zpravodajka Zuzana Ožanová (ANO).

Zvýšení zákonné rychlosti invalidních vozíků Sněmovna asi schválí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna by se měla zabývat podezřeními kolem ovlivňování soutěže na výběr dálničního mýtného ve čtvrtek. Dolní komora o tom rozhodla dnes při jednání o změnách programu nynější schůze

Výbor podle ní podpořil pozměňovací návrh, aby se v zákoně zvýšila o 40 centimetrů na 1,4 metru také délka motorových vozíků. Úpravu doporučila vláda, protože vozíky této délky běžně dosahují.

„Návrh zákona vychází z toho, že invalidní osoby odkázané na invalidní vozík mají právo se v případě potřeby pohybovat rychleji, aniž je nutné požadovat registraci invalidního vozíku jako motorového vozidla,“ napsali autoři v důvodové zprávě. Jde například o situace, kdy vozíčkáři potřebují rychle přejet silnici nebo stihnout dopravní prostředek.

Hlavní předkladatel Ondřej Veselý (ČSSD) už dříve řekl, že za současného stavu by mohli policisté rychlost invalidních vozíků s motorovým pohonem měřit a za překročení šestikilometrové rychlosti ukládat pokuty. Na vozíky s vyšší konstrukční rychlostí navíc podle něho pojišťovny přestaly poskytovat příspěvky. Rychlost 15 kilometrů za hodinu předkladatelé zdůvodňují tím, že odpovídá „nikoli extrémně“ rychlému běhu člověka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…