Šnajdr kdysi skutečně lobboval u Ratha. Nebylo to ale neetické

08.08.2012 21:41 | Zprávy

Podle informací Komise pro cenné papíry (SEC) farmaceutická firma Pfizer rozdávala tučné benefity. Po určitou dobu v ní pracoval i poslanec ODS Marek Šnajdr. Ten však odmítá, že by měl s úplatky cokoliv společného.

Šnajdr kdysi skutečně lobboval u Ratha. Nebylo to ale neetické
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Šnajdr

Firma Pfizer rozhodně nepatří mezi nějaké chudé. Když SEC přišel se zprávou o uplácení i českých lékařů a úředníků, nabídla raději miliardové odškodné za mimosoudní vyrovnání. V letech 2003 až 2006, tedy i v době údajných úplatků, v ní pracoval Marek Šnajdr. Dotáhl to až na šéfa vnějších vztahů a podpory obchodu. Následně přešel na ministerstvo zdravotnictví do pozice prvního náměstka Tomáše Julínka.

„Konání firmy Pfizer nemohu komentovat, neboť o něm nic nevím,“ odmítl pro server iHNed.cz, že by o korupci něco věděl. Sice ve farmaceutické firmě pracoval, vztahy s lékaři však prý neměl na starosti.

„Do mé kompetence spadal dlouhodobý plán, ochrana duševního vlastnictví, tedy patenty, vnější vztahy a ceny a úhrady,“ doplnil Šnajdr. V životopisu má ale napsáno i „podpora obchodu“. „Vztahy s lékaři, to znamená marketing a vše, co se týkalo prodeje, se mě opravdu netýkalo,“ popírá bývalý náměstek.

David Rath přitom před dvěma roky uvedl, že když Šnajdr ještě pracoval pro Pfizer, snažil se ho přesvědčit, aby změnil úhradu u léků, které firma dodává. Šnajdr to nepopírá. „V mé náplni práce bylo setkávat se s každým, kdo v českém zdravotnictví něco znamená a přesvědčovat jej v zájmu firmy. To není nic neetického a nekalého,“ hájí se.

„David Rath byl prezidentem České lékařské komory a troufnu si říci, že každý, kdo ve farmaceutickém průmyslu někdy pracoval na vyšší pozici, se s prezidentem lékařské, ale lékárnické komory někdy potkal v rámci běžné pracovní agendy,“ uzavírá.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Zůstane ANO věrná i po zvolení?

Dost politiků ANO po zvolení do EP stranu opustilo. Jak si to vysvětlujete? A můžete zaručit, že vy se netrhnete, když budete zvolena? Protože vy ani nejste členka ANO. Ať se vám daří. Libor

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znepokojený EU aktivista. Volby nedopadly, tak začal hledat nepřítele

21:30 Znepokojený EU aktivista. Volby nedopadly, tak začal hledat nepřítele

Prounijní aktivista Tomasz Peszyński bije na poplach, že je potřeba „zastavit vekou populistickou re…