David Bohbot: Vzkaz pro Čínu, jak porazit USA i celé NATO

27.09.2023 11:20 | Komentář

Je to vlastně ironie. Není to tak dlouho, kdy se Ukrajinci smáli Rusům, že posílají na smrt mnoho vojáků, když Wagnerovci v bitvě o Bachmut používali masové útoky malých skupin vojáků a minimální podporou těžké techniky. Stálo je to mnoho lidských životů, ale bylo to efektivní a Rusové Bachmut, nebo jak říkají oni, Arťomovsk, nakonec ovládli. Nyní ti samí Ukrajinci používají stejnou taktiku útoků malých skupinek pěších vojáků, jen aby získali sto metrů území tady, nebo dvě stě támhle. Jsou tu ale dva velké rozdíly.

David Bohbot: Vzkaz pro Čínu, jak porazit USA i celé NATO
Foto: Archiv D. Bohbota
Popisek: Bezpečnostní expert David Bohbot

První rozdíl je v tom, že Wagnerovci, soukromá žoldácká armáda, používali u Bachmutu jako útočnou sílu na smlouvu naverbované vězně. Logika kontraktu byla jednoduchá. Buď padli v boji, jejich rodiny dostaly zaplacenu smluvní částku a tím se vše smazalo, nebo přežili, zbytek trestu jim byl odpuštěn a mohli začít znovu.
 
Ukrajinské vedení ale k těmto útokům, doprovázených obrovskými lidskými ztrátami, používá ty nejlepší vojáky. Lidi, kteří zůstali na Ukrajině, neutekli za bezpečným životem a jednoduchými příjmy na Západ a za svou zemi bojují z přesvědčení.
 
Druhý rozdíl je v tom, že dobití Bachmutu naplánovalo a provedlo vedení Wagnerovců, Prigožin a Utkin, ale tím,  kdo posílá do ruského „mlýnku na maso“ další a další vojáky, jejichž vycvičenost a tím i schopnost přežít se tak logicky stále více snižuje, je velení ukrajinské armády.
 
Do těchto zničujících masakrů žene ukrajinské vojáky ukrajinské ministerstvo obrany, aby dodalo západním státníkům formální argument o „nezlomné vůli ukrajinské vlády zvítězit“. Ve skutečnosti je ale za jejich pokračováním tvrdý tlak Britů a Američanů. Ti už totiž pochopili, že neúspěch ukrajinské ofenzivy přinese rozpad koalice, ztrátu důvěry spojenců v USA, i velké potíže pro prezidenta Bidena a jeho Demokratickou stranu před prezidentskými volbami. 
 
A bude také jasným vzkazem pro Čínu: jak USA, tak celé NATO je možné vojensky porazit.
 
David Bohbot, ředitel Centra pro výzkum terorismu.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…