Irena Bartoňová Pálková: Nominační zákon? Zbytečnost, když obsazování dozorčích rad už řeší vládní výbor

22.03.2017 12:29

Vláda dnes projedná hned dva návrhy zákonů, které mají upravit výběr odborníků do řídících a dozorčích orgánů právnických osob s majetkovou účastí státu. Hospodářská komora upozorňuje, že stejnou agendou se ale už dnes zabývá Vládní výbor pro personální nominace. Není tedy důvod právní prostředí zaplevelovat dalším zbytečným zákonem.

Irena Bartoňová Pálková: Nominační zákon? Zbytečnost, když obsazování dozorčích rad už řeší vládní výbor
Foto: archiv Ireny Bartoňové Pálkové
Popisek: Irena Bartoňová Pálková

„Právní úprava z hlediska věcného nepřináší nic zásadně nového. Agenda, která má být řešena návrhem zákona, je dnes již zajišťována. Objektivně tedy není důvod pro to, aby stát přijímal nové právní úpravy,“ vysvětluje viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková.

Proti přijetí zákonné varianty právní úpravy se Hospodářská komora ČR ohradila stejně jako řada dalších připomínkových míst už při projednávání věcného záměru zákona. Zákon odmítla dokonce i Legislativní rada vlády, přesto se jím vláda zabývá.

Zákon je také v rozporu se zákonem o obchodních korporacích. Vedle práv akcionáře zavádí pravidla pro obcházení povinnosti členů orgánů vykonávat funkci s péčí řádného hospodáře nebo se přinejmenším vlamuje do způsobu posuzování plnění povinnosti „péče řádného hospodáře“ při výkonu funkce člena orgánu. „Například respektování doporučení Výboru, pokud bude v rozporu se zájmy společnosti, má být v souladu s péčí řádného hospodáře?“ ptá se Bartoňová Pálková.

Hospodářská komora ČR proto doporučuje, aby vláda ČR přijala k Návrhu zákona o výběru osob do řídících a dozorčích orgánů právnických osob s majetkovou účastí státu (nominační zákon) i k poslaneckému návrhu negativní stanovisko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…