Ivan Černý: O chování a dobrých mravech…

15.06.2023 8:04 | Komerční článek

…je nová kniha Václava Soldáta. Jedná se o vtipně a neotřele napsanou rukojeť zásad moderní etikety, která leckomu ze čtenářů jistě otevře oči. Umění slušně se chovat totiž nespočívá pouze v pozdravu či přání dobré chuti. Především nejmladší generace by si Soldátovu publikaci měly pečlivě přečíst stránku od stránky, neboť právě na jejich chování bezesporu záleží budoucí osobní životní zdary či nezdary.

Ivan Černý: O chování a dobrých mravech…
Foto: archiv
Popisek: Ivan Černý

O našem úspěchu, či osobních propadech mnohdy rozhodují neviditelné maličkosti, říká autor představované knihy úvodem. Mezi ně jistě patří, jak svým chováním v nejrůznějších situacích všedního i společenského, a samozřejmě profesionálního života, zapůsobíme na své okolí, šéfy, kolegy, přátele a vůbec lidi kolem sebe.

Pravidla slušného chování nejsou žádným přežitkem, ale dnes a denně nám dokazují svoji trvalou potřebnost v běžném, životě a zejména v obchodně společenských vztazích. Umožňují navázání solidních vztahů, usnadňují obchodní a společenské kontakty a v neposlední řadě vyjadřují kulturní a lidskou úroveň partnerů. Zkrátka „Nebýt buranem“, jak nás nabádá kniha, která právě vyšla v pražském nakladatelství Olympia s podtitulkem Žoviální průvodce slušným chováním.

Štěstí přeje připraveným

Ani soudobá etiketa však nezůstává jen souborem tradičních formálních pravidel společenského styku. Rozvíjí se, mění se a přejímá mnohé vlivy moderní doby. I zde působí tendence globalizace a vlivy jiných kultur. Výrazná ženská emancipace se projevuje v konkrétních vztazích mužů a žen a nejde jen o genderové vztahy či tzv. sexuální harašení. Silný vliv mají psychologické aspekty obchodního jednání a komunikace. A neopomenutelný vliv mají zvyklosti vyspělých zemí Evropské unie, kde se základní aspekty slušného chování uplatňují zejména v obchodních vztazích velmi výrazně.

Do etikety tak vstupují i pravidla, která udávají mnohé firmy a nadnárodní společnosti ve svých firemních kodexech. Ty bývají směsicí hlavních mravních požadavků, zaměstnanecké loajality i kodexů chování a oblékání.

Stačí pár vteřinek, abychom udělali, či si zkazili, dojem

Po úvodních stránkách rozjíždí Václav Soldát kolotoč zkušeností z praxe a života kolem sebe, který se stává méně formální, móda barevnější, včetně působení IT kultury. Každou odbornou pasáž autor dokresluje živými epizodkami.

Od zdvořilosti a všeobecné slušnosti s připomínkou „usmívejte se“, se záhy dostaneme k chování na ulici či v dopravních prostředcích, kde je nutné chovat se ohleduplně k jiným. Pasáž „Pár otázek do svědomí“ je víc než důležité desatero slušného občana. Neméně důležité jsou řádky věnované tzv. osobní i společenské a veřejné zóně.

Následují pravidla společenské důležitostí, vztahům mezi podřízenými a nadřízenými i řeči těla. I představování má své zákonitosti, mluva vizitek nepostrádá na zajímavosti, jakož i další kapitolky knihy Nebuď buran.

Prioritou je byznys styl

Jak se obléci do zaměstnání?

Na první pohled banální otázka. Když si však uvědomíme, že perfektní oblečení je prvním krokem k úspěchu, jistě se rádi začteme do rad, které se zabývají i takovými velkými maličkostmi, kdy je možné si kupříkladu rozepnout sako a kdy ho zapnout. Muži to mají proti něžnému pohlaví jednodušší. Rady pro moderní zaměstnané ženy lze shrnout do faktu, že vítězí střízlivý styl, vkus a smysl pro eleganci. Jistěže to není vše, račte si tedy dočíst zmíněnou kapitolu.

Důležité je Soldátovo shrnutí pro obé pohlaví, co ničí vaše image v pracovních i společenských vztazích. Následují pasáže Jednání v kanceláři a veledůležitá poznámka o přesnosti a dochvilnosti, jakož kapitoly Písemné a telefonické kontakty na úrovni a Společenská úroveň vždy a všude aneb recepce, rauty, party a další společenské události, včetně Způsobů při stolování, jídle a pití.

Závěr mimořádné a velmi potřebné knihy pak patří specifikaci etikety v cizích zemích a desateru úspěšného TOP manažera.

Seznamte se, prosím

PhDr. Václav Soldát (nar. 1941) vystudoval Vyšší hotelovou a hospodářskou školu v Mariánských Lázních. Poté nastoupil na Fakultu sociálních věd a publicistiky Univerzity Karlovy, kde vystudoval sociologii umění a kultury. Titul PhDr. získal na Filosofické fakultě. O etiketě psal po roce 1989 celé dvě desítky let, přednášel a učil bankovní management v Komerční bance a v řadě státních institucí. Napsal svého času manuál slušného chováním, ze kterého vychází publikace Nebuď buran.

Většinu života ale Václav Soldát věnoval organizování zábavních a kulturních pořadů, pracoval jako scénárista i režisér. Je aktivním členem Uměleckého sdružení Artes, a redaktorem portálu ZDE, a redaktorem kulturního časopisu Forbína. V Olympii mu před časem vyšla kniha medailonů Tvůrci zábavy – Setkání s rozhovory 2017 – 2019. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…