Ivan Hoffman: Rath a spravedlnost. Lež má kratší nohy

12.04.2015 12:28

Soud rozhodl o vině devíti obviněných v ostře sledované korupční kauze Davida Ratha. Bývalý hejtman, lékař, podnikatel a vlivný politik bude souzen zvlášť, ale už realisticky konstatoval, že u soudu první instance nemá na osvobozující rozsudek šanci.

Ivan Hoffman: Rath a spravedlnost. Lež má kratší nohy
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

To, čeho jsme u Davida Ratha a dalších obviněných svědky, je jejich pokus převyprávět doložená fakta, zaznamenané události či odposlechnuté telefonáty tak, aby se vyhnuli mnohaletému žaláři.

Davidu Rathovi se podařilo přesvědčit menší část veřejnosti, že proces s politikem je politický proces, ale většina občanů od rozsudku nečeká odpověď, zda jsou obžalovaní vinni, ale jestli se jim podaří z viny vylhat.

Že viník nechce pykat za to, čeho se dopustil, je běžné. Viníci tvrdí, že se ničeho nedopustili a platí šikovné advokáty, aby tito zpochybnili důkazy. Veřejnosti se podsouvá hypotéza, že se někdo snaží poškodit dobré jméno obviněného, že se tedy jedná o jakési spiknutí ze msty, závisti či kvůli politice.

V kauze Davida Ratha jsou ovšem fakta příliš výmluvná a odposlechy natolik srozumitelné, že je prakticky nemožné převyprávět příběh korupčníků na příběh štvanců, kterým kdosi záludně podstrkoval miliony.

Beztak obtížnou situaci obviněných a jejich advokátů ještě víc zkomplikovalo rozhodnutí jedné z obviněných spolupracovat s policií a místo zatloukání vypovědět pravdu.

Spolupracující obviněné šlo o totéž, o co šlo obviněným nespolupracujícím, tedy neskončit ve vězení. Její strategie se ukázala chytřejší, než sázka na lež, která byla příliš průhledná, než aby mohla oklamat soudce.

Odsouzení se v případech, jako je tento odvolávají k vyšší instanci a z hlediska práva se na ně hledí jako na nevinné až do vynesení pravomocného rozsudku.

Ještě nějaký čas tedy musíme vyčkat, zda si nakonec právo podá ruku se spravedlností, anebo zda nad spravedlností zvítězí advokacie, která je součástí práva, ale se spravedlností nemá v podobných případech pranic společného.

Zatím to vypadá, že lež má kratší nohy. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla