Jiří Kobza: Velká (evropská) žranice

01.08.2021 8:24 | Komentář

Určitě si mnohý z vás vzpomene na svého času slavný a notně kontroverzní film režiséra Marca Ferreriho Velká žranice (La Grande Bouffe, 1973). Šlo v něm o metaforu rozkladu společnosti vzývající hmotný nadbytek při současné ignoranci jakýchkoli hlubších hodnot.

Jiří Kobza: Velká (evropská) žranice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Kobza je členem Poslanecké sněmovny, zvoleným za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Čtyři zámožní pánové (v čele s Marcellem Mastroianim) odjíždějí na chatu se doslova užrat k smrti. Film pak je přehlídkou této obludné žranice – až k hořkým koncům.

Anketa

Koho byste si přáli jako „novou krev“ v Poslanecké sněmovně?

hlasovalo: 14011 lidí

V jedné recenzi čteme výstižnou charakteristiku: „Velkou žranici chápu jako bajku o důsledcích materiální přesycenosti. Kdo má vše, nemá po čem dalším toužit, o co usilovat a ztrácí proto důvod žít. Prostředkem sebevraždy je pak právě symbol spokojenosti a blahobytu.“

Vzpomněl jsem si na tento film a ta slova při pohledu na zprávu, kterou vydala v těchto dnech česká média. Česká vláda finišuje s přípravami tzv. českého předsednictví EU, které se má konat v druhé polovině příštího roku. V září 2022 se má konat „evropský summit“ za účasti nejen hlav členských zemí, ale údajně i amerického prezidenta Joe Bidena (podobně, jako když v roce 2009 přijel do Prahy na evropský summit Barack Obama). 

To předchozí české předsednictví nepřineslo zhola nic, tedy nic pro naši zemi. Možná jen uspíšilo aklamační souhlasy našich politiků s připravovanou Lisabonskou smlouvou, která okleštila naše práva na naprosté minimum a s níž až do trpkého konce bojoval samojediný prezident Václav Klaus – i „jeho“ ODS podvedla své voliče, jimž přísahala, že Lisabonskou smlouvu nepřipustí. Nakonec to bylo jen pár senátorů (Kubera, Jirsa, Pakosta atd.), kteří našli v sobě zbytky hrdosti a smlouvu neodmávli. Velkoústý předseda ODS Mirek Topolánek, do té doby známý bojovník proti přitvrzování unijní integrace (pamatujete na to hloupé heslo, jak „to Evropě osladíme“), stáhl krovky a pronesl na plénu Senátu projev, kterým senátory vyzval ke kladnému hlasování.

Proč to všechno dnes znovu připomínám? V Praze se má za rok konat velká žranice pod názvem Evropský summit. Nikdo neví, jaký má mít výsledek, a zda vůbec nějaký (samozřejmě kromě boje o Dukovany). Ale už se ví, že jen na jeho přípravu má vláda vyčleněno v tuto chvíli (číslo jistě není konečné) 1,34 miliard korun. Jak nás informoval portál Seznam Zprávy, momentálně je vedena velká rvačka o to, kdo bude na summitu zajišťovat catering. A nebude to jen tak nějaké vepřo-knedlo. Menu bude obsahovat např. lososa a kaštanové pyré pro VIP a svíčkovou a kapří hranolky pro jejich doprovod. Vodou z kohoutku to také – VIP neVIP – jistě zapíjet nebudou. A tak není jisté, zda proudem poteče šampaňské Moet & Chandon Imperial Brut Bright Night Double Magnum (lahvinka za necelých 10 tisíc korun), či snad dokonce Armand de Brignac Brut Blanc de Blancs (stojí kolem 47 tisíc korun). Na beton to však nebude Moskovskoje igristoje, i když by lecjaký francouzský sekt strčilo chuťově i cenově do kapsy. Proč? Přece nebudeme milovaným spřáteleným eurounijníkům nalévat nepřátelský Putinův utrejch, že…

Když ty miliardy porovnáme s pár stovkami přídavku pro každého penzistu, proti nimž v parlamentu tak srdnatě bojovali naši EuroPiráti s poukazem na to, že „si to nemůžeme dovolit“, vypadá to jako špatný vtip.

Mimochodem, Seznam Zprávy ani při této příležitosti nezapomněly kopnout si do prezidenta Zemana, pro něhož prý tato akce má být vyvrcholením jeho (v únoru 2023 končícího) mandátu. To by věru byl špatný prezident, který by za svůj cíl měl jen velkou žranici!

Zkrátka a dobře: naše země vyhodí opět „do luftu“ částku v řádu miliard, do Prahy se sletí eurovrchnost, aby se nacpala k prasknutí, ale bohužel – na rozdíl od toho Ferreriho filmu – nebude pointou sebezáhubný čin, třeba rozpuštění EU, nýbrž jen další naplánový termín další žranice. A to všechno za naše peníze. Opravdu právě tohle chápeš jako vzetí věcí svých do rukou svých, lide český?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…