Jiří Paroubek: Jak dopadnou prezidentské volby na Slovensku?

16.03.2019 17:11

Strana SMĚR, zdá se, udělala strategickou chybu při výběru svého nominanta na funkci slovenského prezidenta. Maroš Šefčovič je formálně nezávislým kandidátem, ale všichni chápou, že se jedná o exponenta strany SMER.

Jiří Paroubek: Jak dopadnou prezidentské volby na Slovensku?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

M. Šefčovič je nepochybně mimořádně erudovaným diplomatem a skvělým evropským komisařem, vlastně místopředsedou Evropské komise. Ale mnohem vhodnějším kandidátem na prezidentskou funkci by byl ministr zahraničí Lajčák. Pokud došlo mezi Lajčákema a vedením SMERu k nějakým neshodám, v jejichž důsledku nebyl Lajčák nominován, je to velká škoda a velká chyba. Lajčák je vnímán slovenskou veřejností jako vynikající diplomat s mezinárodním renomé a není tedy typickým představitelem strany SMER. Nikdy nebyl namočen do žádného skandálu. A je pozitivně vnímán také středovými voliči. Na rozdíl od Šefčoviče na Slovensku žije. Šefčovič je vnímán lidmi jako ten, kdo žije v Bruselu.

Ve slovenské společnosti ovšem panuje jistá únava ze současné garnitury politiků. A to nejen z těch vládních stran, kteří bohužel v posledních letech zaznamenali celou řadu nepříjemných skandálů, ale i těch z opozičních řad. Ti jsou vnímáni jako rozhádaní a bez formátu.

A najednou se mezi těmito lidmi jako zjevení objeví právnička Čaputová, která mluví příjemně a racionálně, bez emocí. Velmi hezká žena, za kterou není žádný skandál a která dává najevo maximální ochotu k dialogu ve společnosti. Není třeba se ale mýlit, Čaputová je jen Kiska v sukních. Je jako starý výrobek s novým designem a příjemnou ambaláží. Je otázkou, zda průzkumy veřejného mínění, které ukázaly vedení Čaputové s velkým odstupem před dalšími kandidáty, je možné brát zcela vážně. Ten průzkum či průzkumy vznikly v okamžiku, kdy se ve prospěch Čaputové vyjádřil jiný silný kandidát liberálního tábora Mistrík, který na společné tiskové konferenci s Čaputovou odstoupil z kandidatury.

Zdá se, že Šefčovič má ještě jednu nevýhodu. Není vnímán jako natolik silná a charismatická osobnost, která může přitáhnout nacionalisticky a euroskepticky uvažující voliče SMERU. Ty by mohl oslovit zřejmě mnohem více, nežli Šefčovič někdejší Mečiarův ministr spravedlnosti Harabin. Prostě, posledních čtrnáct dní před prezidentskou volbou zamíchalo pořádně s kartami. Uvidíme, jaké budou výsledky prvního kola volby. Pokud Šefčovič propadne, může si za to strana SMER sama. A může si i za to, co po této prohře přijde.

Jiří Paroubek

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.