Jiří Paroubek: Volební vyhlídky u rakouských sousedů

01.09.2022 21:06 | Komentář

V sousedním Rakousku proběhne první a možná také závěrečné kolo prezidentských voleb již 9. října. Bude to zajímavá zkouška sil, kdy proti současnému rakouskému prezidentovi Van der Bellenovi, kandiduje spíše politický komparz.

Jiří Paroubek: Volební vyhlídky u rakouských sousedů
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Paroubek

Podle průzkumu prováděného společností Paul Lazarsfeld pro TZ Österreich by současný, sedmdesátosmiletý prezident Van der Bellen mohl být hladce zvolen i na druhé volební období, a to zřejmě již v 1.kole. 

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

Podle srpnových průzkumů se jeho podpora pohybuje nad 50% hlasů respondentů. 16. – 17. srpna to bylo na vzorku 965 respondentů pro současného prezidenta 58 % podpora, který kandiduje jako nezávislý s podporou Zelených. O několik dní později (22. - 23. srpna) na vzorku 1000 respondentů by získal Van der Bellen 53% podporu voličů.

Druhým na pásce v průzkumu je kandidát krajní pravice Rosenkranz, podporovaný FPÖ, který by dosáhl ve dvou termínech průzkumů 11%, respektive 14% podpory. Další v pořadí je nezávislý kandidát Wallentin s 9%, respektive 11% podporou a za nimi je kandidát strany piva s užívaným pseudonymem Pogo s 9%, respektive 10% podporou.

Podle rakouských analytiků jsou stranické pokladny vyprázdněné, a tudíž se jim nechce investovat do protikandidátů, takže je zřejmé, že dosavadní prezident může být už hladce zvolen v prvním kole volby. Dosavadní a zřejmě i budoucí rakouský prezident je znám svými umírněnými postoji. Ostatně celý svůj politický život takové postoje projevoval, a byť byl jistý čas výrazným předsedou strany Zelených i díky jeho renomé kompromisního politika jej podpořila v předchozích prezidentských volbách - kromě Zelených - velmi masivně rakouská a především vídeňská sociální demokracie.

Vídeňská sociální demokracie je nejsilnější regionální organizací své strany. A s bývalým soc. dem. starostou Häuplem byl a je Van der Bellen ve velice přátelských osobních vztazích.

V těchto prezidentských volbách chybí protikandidát jeho formátu. A tak Van der Bellena čeká s pravděpodobností rovnající se téměř jistotě další šestiletý mandát.

Volební preference rakouských politických stran

Podle průzkumu veřejného mínění, který prováděla stejná agentura průzkum k prezidentské volbě, ve dnech 8. – 17. srpna na vzorku 2000 respondentů, je nejsilnější stranou Sociálně demokratická strana (SPÖ), která by ve volbách mohla získat 31% hlasů. To je velký skok oproti předchozím volbám, kdy tato strana získala jen 21% hlasů, což bylo tehdy považováno za její relativní úspěch.

Na druhém až třetím místě v průzkumu se shodnou podporou 21% jsou rakouští Lidovci (ÖVP) a strana Svobodných (FPÖ).

Lidová strana ztratila svého dynamického lídra, bývalého kancléře Kurze, který v čele ÖVP dokázal v zatím posledních parlamentních volbách získat se svou stranou 37% hlasů. Byl to úžasný výsledek. Ale především ukázka marketingové a politické zručnosti kancléře Kurze.

Také krajně pravicová FPÖ roste. Ve volbách dosáhla po skandálech, kterými byla provázena jako vládní strana před volbami, pouhých 16% hlasů. Nyní je na 21% preferencí. Prostě, krajně pravicový, spíše velkoněmecky a nacionalisticky uvažující voliči musí někoho volit. A ti se prostě neztratili.

Strana Zelených v průzkumech zatím získává pouhých 9% voličů, což proti 14%, které získala ve volbách (což byl odraz lesku Van der Bellenova prezidentství), zaznamenala značný pokles. Spolu s lidovci nese vládní odpovědnost, a to se projevuje na jejích výsledcích. Tedy zatím jen na volebních preferencích.

Od posledních voleb do rakouského parlamentu posílila liberální strana NEOS , která ve volbách získala 8% hlasů a nyní má 13% preferencí. NEOS má výhodu v tom, že vstoupila mj. do koaliční spolupráce na vídeňské radnici se sociálními demokraty, což jí dává určitý punc realistické a konstruktivní strany, jež může být přirozeným partnerem sociálních demokratů po příštích volbách do rakouské Spolkové rady, tedy do rakouského parlamentu.

K tomu, aby měly obě strany jasnou parlamentní většinu a mohly ustavit stabilní vládu sociálně-liberálního charakteru, musely by ale ještě posílit ze současných preferencí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…