Jiří Vyvadil: Západ a jeho Porošenka dnes čeká na Ukrajině totální debakl

21.04.2019 19:27

Nejsou volby jako volby. 99% voleb prezidentů či parlamentů v našem geografickém prostoru mají jen nepatrný význam, co se týče poměru hlavního vojenského geopolitického střetávání mezi Západem (USA a jeho spojenci) a Východem (Ruskem a jeho spojenci).

Jiří Vyvadil: Západ a jeho Porošenka dnes čeká na Ukrajině totální debakl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Současné prezidentské volby na Ukrajině mohou být a zřejmě budou zásadním zlomem ve vývoji za posledních pět let.

Před pěti lety Západ, zejména Obamovy USA a EU v podstatě vedená Angelou Markelovou odstartovali „konečné zúčtování“ s drzým Ruskem, které podle západních ideologů i politiků už mělo právo jenom mlčet a nechat si vše líbit. Odstartovala nová fáze studené války a vztahy s Ruskem a možnost náhodného vyvolání celosvětového konfliktu je umocňována nejagresivnější politikou nástroje Západu, tj. politikou NATO.

Rusko a Putin bylo a je vnímáno jako zdroj všeho zla a nepřítel, zejména proto, že v geopolitických střetech znovu a znovu při relativně úsporném a na poměry angažovanosti oproti USA a jejch spojenců mnohem umírněnějším postupu.

Výsledek se dostavuje, ale přesně opačný od zámyslu.

Dnes Rusko z 90% rozhoduje, co bude v Sýrii a i na Blízkém východě a v jistém smyslu Západ, a to nejen USA už hrají jen druhé housle. Jeho postavení je dáno neskutečnou komparativní výhodou: Rusko nikomu nepřikazuje, co která země může či nemůže a má vynikající vztahy se zeměmi, které jsou jinak navzájem ve vražedném poměru. Skvěle si rozumí s Izraelem, Iránem, Irákem i Saudskou Arábií, a vlastně bez výjimky s celým arabským světem. Zároveň trvale bez ohledu na útoky je schopno se v dílčích ovšem strategických oblastech dohodnout tajně i s USA. A tak byli Britové šokováni, že neprošla jejich rezoluce v Radě bezpečnosti namířená proti tažení maršála Haftara, protože ji zablokovali Američané i Rusové.

Dnes se rozhoduje, jak dopadne odpočet euromajdanu, jehož cílem bylo ideologicky, politicky a případně i vojensky srazit rusko na kolena a vnutit mu myšlenku, že nic už po roce 1989 neznamená.

Člověk, který zaznamenává proud neustálých lží a západních dezinformací mainstreamové rusofóbie už mnohdy přestal věřit v demokracii a začal si připomínat opakované zločiny „demokratického Západu“ z historie. My Češi jsme na vlastní kůži zažili podlost podpisu Mnichovské dohody, kdy nás Velká Británie i Francie vydaly na pospas Hitlerovi. Ovšem to neskutečně odporné, co jsme možná určitou dobu v sobě potlačovaly nastávalo po roce 1990 : humanitární bombardování Jugoslávie, nelegální a nelegitimní válka proti Iráku, která vedla ke vzniku islámského státu, zákeřný útok proti Libyi i Sýrii atd.

Tím nejdůležitějším krokem byl euromajdan a vše, co následovalo. Střízlivé hlasy, které upozorňovaly, že vypukne občanská válka, že není možné brát Ukrajincům identitu, která před pěti lety byla na západě až jednostranně a fanaticky prozápadní, ovšem se silnou příměsí ukrajinského banderovského fašismu a na Východě silně proruská. Varoval proti tomu Henry Kissinger, varovali proti tom bývalí kancléřové Helmut Kohl (CDU/CSU) či Helmut Schmidt a Gerhard Schröder (oba SPD), varovali proti tomu i bývalí francouzští prezidenti Valérie Giscard d´Éstaing či Nicolas Sarkozy (oba republikáni), varoval proti tomu bývalý italský premiér Berlusconni.

Každá moc korumpuje a absolutní moc absolutně.

Západ měl pocit, že je pánem světa, tak jako kdysi, když v rámci kolonizace vedl neskutečně brutální války proti místním, šířeje křesťanství proti místním barbarům.

Političtí vůdcové a jedna vůdkyně opakovaly zásadní chybu Napoleona i Hitlera a věřili, že si Rusko podmaní.

Dobře. To jak dopadla jejich představa dnes rozhodující Ukrajinci.

Bylo nesmírně užitečné sledovat současnou prezidentskou volbu na Ukrajině. Sledovat Porošenka, který neustále běsnil proti Putinovi, řičel proti „ruské agresi“, používaje argumentace, kterými operuje americký Kongres, bez ohledu na stranickou příslušnost, Bolton i Pompeo (když ovšem Trump významně mlčí a každý ví, že vyslovil písemný nesouhlas se zákonem, kterým Kongres navýšil sankce proti Rusku). O tom samozřejmě Česká televize nemluví, naivně uvažujíc dle zásady, o čem se nemluví, to jakoby neexistuje.

USA do poslední chvíle podporuje tyto zběsilosti a především Pompeo a Bolton se chovají – jiný výraz neznám – jako totální trotlové (u nás jej za výkonnou moc servilně napodobuje Tomáš Petříček a i jeho stranický šéf Hamáček a samozřejmě celá opozice, zejména Piráti, ODS, STAN, KDU-ČSL.

Když jsem řekl trotlové, musím na tom trvat. Pompeo ještě po debatách Zelenského a Porošenka, kdy stačilo si nechat vytáhnout od nějakého subalternativného úředníčka, jaké jsou nálady Ukrajinců, kdy odpor proti Porošenkovi ještě více narostl, znovu bouřil proti agresi Ruska, nepříteli Putinovi a přál Porošenkovi mnoho úspěchů. Stejně tak zvláštní vyslanec pro Ukrajinu jestřáb Kurt Volker zlověstně varoval Ukrajince, že Američané přišli do Ukrajiny nadlouho…

A stejně tak jsem již samostatně popisoval v uplynulých dnech Angelu Merkelovou, která „moudrého“ Porošenka rozhodně upřednostňovala před Zelenskym.

Dnes bude udělán účet za majdan.

V zájmu míru na světě potřebujeme, aby Západ nevyhrál. Když se neumí poučit z historie, musí se mu k tomu dopomoci.

Jiří Vyvadil

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…