Josef Ježek: To se mi snad zdá

28.05.2019 16:20

Dne 26. 3. 2019 přijal Evropský parlament usnesení č. 2018/2899 (RSP) o základních právech lidu afrického původu v Evropě. Asi si řeknete, no a co? To se nás přece nijak netýká, to je pro nějaké ty černochy, kteří tady žijí mezi námi. Tak to jste přátelé pěkně na omylu.

Josef Ježek: To se mi snad zdá
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Pokud se s tímto materiálem seznámíte, zjistíte, že jako obvykle u evropských nařízení, nic není tak nevinné, jak by se snad na první pohled zdálo.

Tak předně. Evropský parlament je přesvědčen,  že lidé afrického původu jsou v Evropě utlačováni.  Jako důkaz toho je v odstavci F usnesení konstatováno, že: historie nespravedlnosti vůči Afričanům a lidem afrického původu, včetně zotročování, nucené práce, rasového apertheidu, masakru a genocid v kontextu evropského kolonialismu a transatlantického obchodování s otroky zústává na institucionální úrovni v členských státech EU značně nevyjasněná a bez povšimnutí.

Takže my tady v Čechách můžeme za to, že někdo, např. Francouzi, Angličané a další koloniální státy, v 18. století kšeftoval s otroky. To však není všechno. Hned další odstavec G hovoří o přetrvávání diskriminačních stereotypů v některých tradicích Evropy, včetně používání černých masek.

Takže na Tři krále už žádný rým o tom, že … a co ty černý vzadu, vystrkuješ  na nás bradu…Na karnevalu ani náhodou za mouřenína, drama Deset malých černoušků A. Christie bude označeno jako libri prohibiti a hraní dětské karetní hry Černý Petr je napříště důvodem k vyloučení ze školy. A když už jsme u těch škol, ani ty nezůstaly nepovšimnuty. Bod K totiž říká: děti afrického původu v členských státech EU dostávají ve školách nižší známky než jejich bílí vrstevníci a děti afrického původu mnohem častěji předčasně ukončují školní docházku.

V rámci inkluze bude napříště nutné známkovat malé Afričánky známkami maximálně po stupeň 3, zatímco ohodnocení jejich bílých spolužáků bude začínat na známce 2 minus.

Vidíte sami, že problém je natolik hluboký, že si žádá okamžitou nápravu. Proto bylo přijato oním usnesením 26 bodů, které požadují přejít od slov k činům. Vybírám:

Bod 5. Vybízí orgány EU a členské státy (tedy i nás) aby oficiálně uznaly a připomněly si histori afrického lidu v Evropě – včetně minulých a stále probíhajících nespravedlností a zločinů proti lidskosti…. ale také obrovské úspěchy a pozitivní přínos lidí afrického původu a to jak prostřednictvím oficiálního uznání mezinárodního dne památky obětí otroctví a transatlantického obchodování s otroky  na unijní i vnitrostátní úrovní, tak zavedením měsíců černošské historie.

Navrhuji měsícem černošské historie nahradit měsíc československo-sovětského přátelství. Ten už stejně nikdo neslaví.

Hned další bod 8. žádá orgány EU a ostatní členské státy, aby následovaly tento příklad, jež může zahrnovat i jistou formu kompenzace, jako je nabídka veřejné omluvy a navrácení odcizemných artefaktů zpět do zemí původu.

Mám doma jednu černošskou masku, hned zítra jí posílám do Afriky!

Bod 20. potom hovoří o nutnosti zahrnout dějiny afrického lidu do učebních osnov a zajistit, aby učitelé byli pro tento účel náležitě proškolení a dokázali se vypořádat s růzností v učebně. Že nebudou žáci nic vědět o Přemyslovcích a Karlu IV. není rozhodující. Hlavně, že budou znát dějiny Zimbabwe.

Ďábel je však skryt v článku 23. Ten žádá Komisi a   členské státy, aby s ohledem na stávající právní předpisy a postupy zajistily bezpečné a legální cesty pro přistěhovalce, uprchlíky a žadatele o azyl, kteří chtějí vstoupit do EU!

Že do EU by chtělo vstoupit asi tři čtvrtiny obyvatel Afriky, nikomu nevadí.

Pro toto usnesení hlasovalo v Evropském parlamentu 535 poslanců a jen 80 bylo proti. Z českých byli pro všichni poslanci za ANO, TOP 09, STAN, KDU-ČSL, KSČM a ČSSD. Jediný, kdo z českých zástupců hlasoval proti byl Jiří Payne a Jan Zahradil a Evžen Tošenovský z ODS se zdrželi. Na to aby dali palec dolů asi neměli dost odvahy. I tak jsou ovšem v přehledu hlasování označeni poznámkou Rebel. Ti všichni ostatní dali přednost jakési loajalitě a stranické linii svých frakcí.

Zájmy téhle země jsou jim jaksi….jak to říci slušně?

Josef Ježek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…