„V prvé řadě je to garance původu, neboť sedláci vyrábějí potraviny ze surovin z vlastních chovů nebo vlastních polí a na rozdíl od průmyslových výrobců nedováží žádné základní suroviny ze zahraničí. V druhé řadě je to čerstvost selských výrobků, neboť tyto potraviny nemusí cestovat nejen ze zahraničí k nám, ale ani po naší zemi, protože si je spotřebitel může zakoupit přímo „ze dvora“, a navíc mají mnohé farmy již své vlastní prodejny,“ informuje předseda ASZ ČR Josef Stehlík.
Nákup selských potravin je rovněž podporou lepšího stavu životního prostředí, protože jejich produkce nezatěžuje tak, jako v případě průmyslové výroby potravin, životní prostředí. Kromě toho přispívá jejich nákup k posilování jedinečnosti konkrétních míst a lokalit v naší zemi, k rozvoji venkova, a vytváří také žádoucí pestrost a nabídku originálních výrobků.
Potraviny od českých sedláků navíc spotřebitel nemá šanci, až na výjimky, koupit v nadnárodních maloobchodních sítích (řetězcích), pro které jsou produkty malovýroby komerčně a objemově nezajímavé. Nejdůležitější pro zákazníky ale je, že si konkrétní chovatel nebo pěstitel nemůže dovolit je zklamat, ani původem, ani kvalitou prodávaných produktů, protože by je navždy ztratil. Jasná identifikace výrobce i místa výroby je tak nejlepší prevencí vůči klamání spotřebitele.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV