Michal Šebek: Korupce, nefunkční státní správa, zdravotnictví nad krachem a rozpolcená společnost. To je dnešní obraz Česka

16.03.2019 22:00

Jistě každý si vzpomene na plamenná slova Andreje Babiše, s nimiž předstoupil před veřejnost kdysi v roce 2011, když stvořil své hnutí ANO – Bude líp!. Tehdy hlásal, že v této zemi nastal strašlivý úpadek politické kultury a vládnou tu mafiáni a kmotři, se kterými on zatočí, když se jeho hnutí dostane do politiky.

Michal Šebek: Korupce, nefunkční státní správa, zdravotnictví nad krachem a rozpolcená společnost. To je dnešní obraz Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš na 5. celostátním sněmu Hnutí ANO

Jeho kritika tehdy směřovala na bývalé vlády, které fakticky slovně kamenoval. Každý si také dnes jistě vzpomene na slova představitelů dalších tradičních politických stran o tom, jak zlepší péči o seniory, zajistí lepší financování policie, zdravotnictví a zavedou sociální jistoty. S podobnými politickými proklamacemi přicházejí tyto strany už dlouhé roky nazpět. Jde tak o jakýsi tradiční český politický folklór, ve kterém jde o to zapůsobit na psychiku voličů a omámit je něčím novým. Jaký je výsledek po těch mnoha letech, kdy jsou právě tyto tradiční a roky známé strany ve sněmovně? Zatočil Andrej Babiš s těmi kmotry a mafiány, jak se kdysi hrdinně kasal? 

Podivná výběrová řízení a korupce aneb „Malá domů“!

Kauzy, které se vynořily a poukázaly na fakt, že nejen politici, ale také významní úředníci jsou často vystaveni možné korupci, vyplouvají na povrch už hezkých pár let. Ostatně už od devadesátých let se nejeden český novinář zabýval podobnými kauzami. Nebyli to však jen novináři, kteří se rozhodli tomuto společensky negativnímu jevu více věnovat. Více o kauzách a korupci v Česku zde. Jak se ukazuje, do některých kauz byli zataženi také přímo politici na té nejvyšší státní úrovni. O to více je smutným faktem, že právě tihle lidé měli dbát o to, aby tato země měla směr a cíl. Jak se zdá, jediným směrem, kterým se ubírali a ubírají i nadále, byl a bude jen jejich vlastní prospěch.

Zdravotnictví v krachu, policie trpí podstavem, ministerstva nefungují a pracují mizerně

Před několika dny se objevilo na sociálních sítích vskutku zajímavé video, v němž jeden z nejmenovaných lékařů poslal vzkaz Adamovi Vojtěchovi, který v současné době řídí české ministerstvo zdravotnictví. V tomto videu lékař poukazuje na realitu, které je nedobrovolně vystaven, když za necelých deset březnových dnů musel odsloužit více jak 90 hodin. Doktorů je málo a ti, kteří ještě v českých nemocnicích – z dobré vůle – zůstávají, musejí sloužit více hodin, aby vůbec nějak byla zajištěna dostupnost zdravotní péče pro pacienty. Podobně jsou na tom také nelékařští zdravotničtí pracovníci – sestry a sanitáři, kterých je v českých nemocnicích fakticky těžký nedostatek. Tento stav je pozorovatelným již v praxi, kdy se některá oddělení ruší či významně omezují provoz.

Nejinak je tomu třeba u policie a hasičů. Také tento resort trpí nedostatkem lidí, což se podepisuje i na jejich samotné funkčnosti. Jsou známy případy, kdy v některých oblastech Česka chybí tolik policistů, že je musejí suplovat jejich kolegové z jiných regionů, kteří tak do zmíněných oblastí dojíždějí vypomáhat. O nefunkčnosti státní správy už netřeba ani hovořit. To je, bohužel, dávno už smutné kino.

Dalším příkladem může být ministerstvo dopravy, kde vidíme v přímém přenosu jeho funkčnost. Kolik dálnic se za posledních 10 let postavilo? Kolik havarijních mostů bylo opraveno? Jak se vyřešil spor ohledně výběru mýta a podobně? Takto můžeme v otázkách pokračovat dál, ale odpověď nikde. A nejde jen o činnost tohoto ministerstva, ale i dalších – třeba ministerstva životního prostředí. Světoví vědci už dlouhé roky poukazují na fakt, že svět bude v blízké budoucnosti čelit značným klimatickým změnám, na jejichž příchod je třeba se již nyní připravit. V této souvislosti byl již také u nás vydán materiál věnující se tomuto problému, konkrétně Strategie přizpůsobení změně klimatu – odkaz. Kolik věcí z tohoto materiálu se již začalo realizovat v praxi? Jen v posledních letech můžeme pozorovat, že dochází k úbytku povrchové i spodní vody. Jaká preventivní opatření přijalo Česko v této souvislosti, aby tak případně zmírnilo možné dopady nastupující změny klimatu? Kolik umělých poldrů a nádrží na vodu bylo vybudováno? Kolik umělých požárních nádrží bylo zbudováno, neboť vlivem sucha, které rok od roku bude zřetelné, bude ubývat voda a nebude čím hasit? A takto bychom mohli v otázkách na ty povolané, kteří řídí jednotlivé ministerské resorty, pokračovat dále. Jen stěží se ovšem dočkáme nějaké té kloudné odpovědi kromě všemožných slibů o tom, jak to či ono zlepší.

Společnost toho má dost, lidé střádají každou korunu a stát vyhazuje peníze oknem

Ať se tak podíváme všemi směry, zjistíme, že nefunkčnost státu je zřejmá téměř na každém kroku. Problém se však začíná přelévat také mezi obyčejné lidi – veřejnost. Přibývá nám rodin, které musí živořit a jejich děti nemohou dostávat ve škole oběd, neboť rodiče nemají dostatek peněz na to, aby jim tento luxus mohli dopřát. Není žádným tajemstvím, že ve společnosti už nějaký ten pátek panuje podivné napětí, které se dá mnohdy krájet. Lidé blázní, jsou ve stresu a neustále řeší, jak v téhle čertem proklaté době nějak přežít. Někteří musí mít více zaměstnání, aby se vůbec uživili a své rodiny také. Ano, takto musejí někteří lidé žít, protože nemají jinou volbu. Faktem je, že to nejsou jen mladí lidé s rodinami, ale i střední věková kategorie a třeba ti, kteří dříve živili tento stát – senioři. Práce je sice dostatek, čímž jistě budou politici argumentovat, ale jsou pracovní místa finančně ohodnocena na takové úrovni, aby tihle lidé mohli opravdu spokojeně žít beze strachu, že budou tlouci bídu s nouzí? Stát pro lidi, kteří potřebují jeho pomoc, nedělá fakticky nic – spíše se chová naopak. Když něco po státu chcete, těžko se dočkáte pomoci. Politici pod rouškou prosperity státu vymýšlejí blbosti, které mají zajistit, že ten daňový poplatník více zaplatí a v kapse mu nezůstane nic. Ostatně ne nadarmo máme nejvyšší daně v celé Evropě.

Kam vybrané peníze, které stát sebral z kapes českých daňových poplatníků, jdou, nejlépe ilustrují konkrétní příklady. Je tomu zhruba půl roku, kdy vláda rozhodla, že se do Turecka pošle asi 300 milionů korun na údajné řešení migrace v následujících letech. Tento příklad ovšem není jediným. Za zmínku stojí také zahraniční cesta českého ministra zahraničí Petříčka do OSN, kde se konala dárcovská konference, jejímž cílem byla pomoc zbídačenému Jemenu, který je ohrožen hladomorem biblických rozměrů. Česká republika se zavázala, že i tam poskytne peníze, to samé třeba také do Sýrie. Dokonce se plánuje, že bychom tam mohli postavit vesnici pro sirotky. Jak hezké gesto, ale kde se vezmou peníze na její stavbu? To zatím není jasné, ale český premiér se již nechal slyšet, že snad nějaké nadace by to měly zaplatit. Vzhledem k tomu, že Česko rozdává peníze všude, třeba to skončí tak, že zdejší daňový poplatník to rád zaplatí. Těžko totiž věřit tomu, že to budou právě nějaké nadace, kdo ty peníze na tohle dá. To je poněkud sci-fi představa…

Ve světle výše zmíněného faktu o nutné pomoci zbídačeným zemím je až ironické, že Česká republika v uplynulých letech vyzbrojovala některé z těchto jmenovaných zemí zbraněmi – a to pěkně ve vší tichosti. Nuže nějak musíme pomoci, když i české zbraně mají na tom, co se v těch zemích nyní děje, jistě svůj nemalý podíl. Možná by také nebylo od věci, kdyby se čeští politici ráčili někdy podívat na situaci u nás, především rodiny s dětmi, samoživitelky, seniory a další skupiny obyvatel, kterým hrozí příjmová chudoba. To by jistě bylo pěkné, protože i tady se začíná chudoba docela projevovat. Pravdou je, že hladomor tu nemáme a zatím se tu z AK47 nestřílí, ale chudých lidí, kteří jsou rádi, že vůbec nějak přežívají, tu máme už také dost. Ostatně se stačí podívat třeba na Plzeň, kde na okraji města žili lidé v podivných chatrčích a téměř pili vodu z louže. A není to tak dávno!

Doufejme, že jednoho dne se tak i v téhle krásné zemi, ležící ve středu Evropy, dočkáme toho, že snad i bude líp, jak kdysi sliboval Andrej Babiš se svým hnutím.

Michal Šebek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…