Michal Šebek: Peníze zahraničních firem mizí v cizině. Kdo to už konečně zastaví?!

27.03.2019 17:00

V posledních dnech je veřejnost svědkem vskutku zajímavé komedie, k níž došlo mezi vládními koaličními stranami ohledně rodičovského příspěvku, který chtěla vláda navýšit pouze nově narozeným dětem. Obě koaliční strany se nyní obviňují z toho, že to byla ta druhá, která nechtěla rodičům dětí plošně přidat nějaké ty peníze.

Michal Šebek: Peníze zahraničních firem mizí v cizině. Kdo to už konečně zastaví?!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ačkoliv se to nezdá, rozjela se docela pěkná slovní strkanice mezi Babišem, Maláčovou, Schillerovou a Hamáčkem. Všichni z nich na sebe kydají špínu místo toho, aby hledali pořádná řešení.

Ve snaze alespoň navenek hrát před voliči nějaké to divadélko, přišli socialisté s možným řešením, kde peníze na plošné přidání rodičovského příspěvku sehnat. Jejich ministryně Maláčová dostala nápad, aby byla zavedena sektorová daň, tedy zdanění bank, kterou ANO v čele s Andrejem Babišem tradičně odmítá. Ani Babiš však nelení a vyrazil do útoku. Tlačí na svého koaličního partnera, socialisty, kteří by podle něj měli hledat rezervy ve svých resortech, konkrétně v oblasti působnosti ministerstva práce a sociálních věcí.

Komedie tak zvesela pokračuje dál...

Politici přemýšlí, kde sehnat finance. Odtékající dividendy nikoho netrápí!

Zatímco se tak politici mediálně doslova handrkují nad tím, kde by se dalo ušetřit a sehnat nějaké finance, z Česka stále odchází peníze zahraničních firem. A děje se tak dlouhé roky! To nikdo neřešil – ani Babiš a ta jeho slavná vláda, která rádoby bojuje s korupcí a údajně zlepšuje Česko.

Nikoho z politiků, ať již dnešních či těch minulých, netrápí fakt, že z Česka ročně odteče několik desítek miliard korun do daňových rájů. Mimochodem, jen v loňském roce odteklo na dividendách zahraničních investorů nějakých 257 miliard korun, což vychází z předběžné zprávy České národní banky. Ostatně na tento problém poukázal také renomovaný český ekonom Lukáš Kovanda. Ten už v loňském roce pro Český rozhlas uvedl, že daňové výnosy od malých podnikatelů (pozn.: prostřednictvím EET) představují jen drobné ve srovnání s tím, že každý rok odtéká několik stovek miliard pryč.

„Neřešíme situaci na korporátní úrovni: odlévání zisků do daňových rájů, odtok dividend do zahraničí nebo dotační podvody – tam bych zacílil jako první. Černé díry, ve kterých mizí veřejné peníze, tam jsou mnohem rozsáhlejší,“  upřesnil Kovanda pro Český rozhlas 1. října 2018.

Politici se chvástají úspěchem EET, skutečné peníze však nechávají mizet v cizině a daňových rájích

Místo toho, aby se předešlo přesunu velkých financí od zahraničních firem působících v České republice kamsi do daňových rájů, přišlo na řadu řešení pro české podnikatele. Ti byli nuceni zapojit se do projektu EET, který byl opakovaně kritizován jako nesmysl, který do státní kasy nepřinese ve finále téměř nic.

Jak se dnes ukazuje, pravda je taková, že díky EET, kterou Andrej Babiš kdysi hrdě chválil jako jeho ´perpetum mobile´ na podvodníky a kdejaké ´lotry´, kteří nechtějí odvádět daně, se povedlo do státní kasy přivést nějaké tři miliardy korun. Jen stěží je tohle možné označit za světoborný zázrak, který by spasil tolik vyprázdněnou státní kasu, která je rok od roku prázdnější. Když na druhé straně zhodnotíme, o kolik peněz Česko ročně přijde díky tomu, že tyto peníze zmizí prostřednictvím dividend kdesi v cizině a daňových rájích, je nějaká EET jen trapný projekt k ničemu. Proč i zde vláda nejedná a neřeší tento odliv prostředků?

Problém odlivu zahraničních dividend započal již někdy před dvaceti lety. Dodnes se však nikdo z odpovědných politiků neměl k tomu, aby tomu udělal přítrž. Proč jen politici pořád střílí vrabce, když ti velcí predátoři jim tak nějak lítají nad hlavami dál?

Michal Šebek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …