Mirko Raduševič: USA tlačí na Rusko, aby v Sýrii chybovalo

15.04.2016 11:19

USA se zřejmě nevzdávají dřívějších úmyslů, které předpokládaly rozdělení Sýrie, na kterém se domluvily ještě za dob ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové. Jedná se o plán z roku 2006, který představoval jakýsi společný americko-britsko-izraelský „deal“ (Anglo-American-Israeli “military roadmap”) na destabilizaci a politické rozdělení Iráku, Sýrie a Jemenu.

Mirko Raduševič: USA tlačí na Rusko, aby v Sýrii chybovalo
Foto: FB Terezy Spencerové
Popisek: Dnešní Sýrie

Tehdejší ministryně vycházela z analýzy podplukovníka Ralpha Peterse, který překreslení mapy Blízkého východu zdůvodňoval tak, že by se tím zmírnilo napětí v oblasti, způsobeného zde existujícími různými sektami, etniky a kmeny. Již tehdy se mluvilo o tomto řešení jako o tzv. balkanizaci. To vše však historie a vývoj v této oblasti světa nabralo jiný kurz, zejména po angažování Ruska. Může tomu nasvědčovat úterní schůzka prezidenta Obamy s vrcholnými činiteli armády a CIA. Na stole je opět již mnohokrát dříve vzpomínaný plán „B“. Nejde o nic jiného než o pokus vrátit koloběh zpět k dřívějšímu Bushovu plánu (viz zpráva A Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm) na svržení Saddáma Husajna a vedení proxy-války proti Bašáru Asadovi. Na plánu tehdy pracovala skupina zvaná „Study Group on a New Israeli Strategy Toward 2000“.

Změna plánů?

Není to dávno, co američtí představitelé mluvili o tom, že USA nevyšlou své pozemní jednotky do války proti IS a tvrdily, že v Iráku a Sýrii se nenacházejí žádné jejich pěchotní jednotky. Podle americko-irácké dohody z roku 2011 USA nesmí nasadit více než 3 870 vojáků. Se smrtí amerického vojáka pěchoty (další byli zranění při raketovém útoku IS) u Mosulu vychází najevo, že zde bude daleko větší nasazení sil a Pentagon začíná mluvit o pěti tisících vojácích. Tato čísla vycházejí najevo, když mluvčí Pentagonu plukovník Steve Warren připustil umístění kolem dvou set vojáků pěchoty na základně Bell a údajně se jedná o dočasný stav.

Úterní Wall Street Journal (WSJ) však přichází s článkem (http://uk.advfn.com/news/DJN/2016/article/71093412 ) / http://www.wsj.com/articles/u-s-readies-plan-b-to-arm-syria-rebels-1460509400 / o existenci amerického plánu „B“ a jeho uplatnění závisí pouze na schválení tzv. umírněnou syrskou opozicí. Ještě musí dojít ke schválení konkrétních zbraňových systémů (systém MANPAD – lehký přenosný protiletadlový systém a zde je obava, aby nepřišel do rukou teroristů, kteří by sestřelovali civilní letadla)  ze strany Bílého domu. V deníku se píše o tom, že CIA na tajné schůzce svých expertů připravila ještě před uzavřením příměří v Sýrii plán pro případ, že dojde k jeho narušení. Příměří vstoupilo v platnost 27. února. Plán „B“ podle WSJ znamená poskytnutí pomoci silám opozice. „Jde o systém vyzbrojení, který by poskytl opozici možnost zasáhnout syrské vládní letecké a dělostřelecké cíle,“ uvádí se v článku WSJ. CIA měla údajně informovat spojence, že k tomuto plánu dojde pouze v okamžiku, když by došlo k narušení plánu „A“, který představuje příměří, politické řešení krize a obnovení bojů. Publikování informace v WSJ těsně před volbami lze interpretovat jako snahu USA dát Bašáru Asadovi najevo, aby nespoléhal na to, že jeho volebním vítězstvím je vše v Sýrii vyřešeno.

O existenci plánu „B“ jsme již psali začátkem března v blogu Terezy Spencerové – „Sýrie: „Plány B“ a realita 

To, že se Sýrie stala náhradním bojištěm dvou velmocí USA-Rusko, svědčí to, o čem dále WSJ informují, že mělo údajně dojít k soukromé schůzce ruských představitelů s Johnem Kerrym a ředitelem CIA Johnem Brennanem. Američané měli Rusko upozornit na možnou eskalaci konfliktu: „Jestliže příměří se zhroutí a jednání nikam nepovedou, je zde nanovo občanská válka, a to v plné síle a naše sázky jsou rázem pryč. Všechno možné půjde do Sýrie, a to dvojnásobně, trojnásobně, včetně i potenciálních smrticích systémů.“

Na variantu použití plánu „B“ Američany upozorňovala ruská média již v únoru: „Zatímco ministr zahraničí John Kerry chválí klíčovou roli Ruska na zprostředkování dohody, tak projednává před Zahraničním výborem Senátu možnost použití plánu ´B´ pro případ, že selže příměří,“ píše server Russia Today.

Reakce Ruska

Na článek WSJ již reagovalo Rusko, a to vyjádřením náměstka ministra zahraničních věcí Sergeje Rjabkova, který mluví o tlaku USA na Rusko. „V posledních dnech během mírových rozhovorů v Ženevě a New Yorku vytváří američtí představitelé podmínky, které mají vytvořit tlak na Rusko. Nemyslím tím, že jsme pod tlakem, ale Američané vytvářejí situaci, abychom se mohli dostat pod tlak.“ Rjabkov k tomu dodává, že za takových podmínek je těžké dále dojednávat řešení války v Sýrii. Dále náměstek ministra mluví o tom, že Rusko odmítá stanovisko, že by měl v řešení v Sýrii existovat problém, který by měl dát podnět a důvod vytvářet na Rusko tlak. S tímto vyjádřením přichází agentura RIA Novosti, která ve své zprávě upozorňuje na zmiňovaný článek ve WSJ a podtrhuje skutečnost vyhrožování vyzbrojením syrské opozice systémem MANPAD.

Situaci pro agenturu TASS komentoval první místopředseda výboru Rady federace pro obranu a bezpečnost Frank Klincevič, který označil zprávu WSJ jako nafouklou bublinu a u napumpování nesměla chybět CIA. „V současnosti se nevyvíjí situace v Sýrii podle amerických představ, a proto vytváří tlak na Rusko, aby učinilo cosi neuváženého,“ říká poslanec horní komory ruského parlamentu Klincevič.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov se výslovně k Američany náhle zostřené atmosféře nevyjádřil a pouze na tiskové konferenci mluvil k budoucím rozhovorům s USA: „V Ženevě budeme jednat o politických reformách v Sýrii. Zúčastněné strany v syrském konfliktu by měly jednat o nové ústavě Sýrie a struktuře vládnutí, která by umožnila hladký přechod na nový ústavní systém.“ (Právě včera začalo třetí kolo jednání o Sýrii a některé komentáře mluví o tom, že účel syrských voleb tkví pouze v posílení pozice Asada na těchto rozhovorech).

Nejostřeji z ruských představitelů reagoval na možný americký plán „B“ poslanec ruské Dumy, vedoucí zahraničního výboru Alexej Puškov, který otevřeně mluvil o tom, že cíle Ruska a USA v Sýrii se viditelně rozcházejí: „To, že jsme se s USA domluvili, že znepřátelené strany v konfliktu pozveme k jednání a jednání zahájíme, ještě neznamená, že cíle USA a Ruska jsou shodné.“

Ještě určitý dodatek k USA napsal Puškov na svém Twitteru: „Spojené státy mají obavy z vyjádření vůle lidu Sýrie, což by znamenalo, že musejí také uznat výsledky referenda na Krymu, kde vůle lidu byla jasně a stručně vyjádřená.“

Podrobnější zprávy ze Sýrie můžete číst na blogu Terezy Spencerové

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla