Petice: Odmítáme likvidaci kultury v Moravskoslezském kraji

27.07.2020 21:00

V reakci na nařízení ze dne 17. 7. 2020, které z minuty na minutu vydala Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě, jsme vytvořili Iniciativu ZA KULTURU V MSK tvořenou organizátory kulturních akcí, promotéry, zástupci hudebních klubů a kulturních provozů, umělci a dodavateli služeb v kulturních průmyslech. Jménem této iniciativy podáváme ke Krajskému soudu se sídlem v Ostravě dne 22.7.2020 žalobu směřovanou na KHS v MSK.

Petice: Odmítáme likvidaci kultury v Moravskoslezském kraji
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vstup na hudební festival Colours of Ostrava

Žalobu na krajské hygieniky po dohodě se zástupci iniciativy Za kulturu v MSK podává advokát Jiří Klega a je v ní napadáno nedostatečné zdůvodnění a hlavně nezákonný způsob vydání daného Nařízení Krajskou hygienickou stanicí.

Iniciativa v žalobě zdůraznila, že vydáním Nařízení s okamžitou platností došlo k omezení, fakticky ale ke zrušení velkého počtu kulturních a sportovních akcí v celém Moravskoslezském kraji s mimořádnými finančními škodami. A to i v okresech např. Bruntál nebo Opava, které měly v dané chvíli méně nakažených nemocí Covid-19 na 100.000 obyvatel než okresy v jiných krajích. Žaloba poukazuje také na fakt, že omezeny byly pouze kulturní (i jiné) akce, ale shromažďování např. v uzavřených prostorech obchodních center omezeno počtem osob nebylo.

Nutnost řešit šíření nemoci Covid-19 žalobou v žádném případě napadáno není.

Žaloba tak požaduje okamžité zrušení Nařízení krajských hygieniků.

Souhlasíte-li se zněním a podáním žaloby, podpořte nás, prosím, podpisem. Čím více lidí a subjektů se pod petici podepíše, tím důrazněji tak dáme najevo, že rozhodnutí typu MO č.15/2020 ze dne 17.7.2020 Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě, proti kterému je žaloba směřována, se budoucnu už nesmějí podávat takovým způsobem, jakým bylo učiněno. Že osoby, které takováto opatření vydávají musí takto činit na příště s rozmyslem a zdravým rozumem.

K iniciativě ZA KULTURU V MSK se zatím připojili:

Colours of Ostrava, Festival v Ulicích, Beats for Love, Shakespearovské slavnosti, Meat Design Ostrava, Cirkulum festival, Highlite Touring, Cooltour, Válím na Dvoraně, Rainbow run, Kofola music Club, Stoun, Dock, Cirkus trochu jinak, Čechymen, Ostrava na kolečkách, Spolek Elegant, Zažij Ostravu jinak, Fabric Ostrava, Tátafest a mnoho, mnoho dalších

Není nám to jedno a nebudeme mlčet!

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka