Petr Hampl: Sex, feminismus a jiný feminismus

04.01.2022 10:54 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Sex, feminismus a jiný feminismus
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Na serveru Unherd běží zajímavé debata (ZDE) mezi dvěma skupinami radikálních feministek. Pro nás zvenčí je to zajímavá příležitost podívat se do jejich myšlení. Jedny berou sexualitu jako nástroj politiky. Osvobozujeme sex, abychom zničily dosavadní utlačovatelský sex. Všechno musí být veřejné, okázalé, vyhnané do krajnosti. Sexualita je pro ně všudypřítomná. Proti nim stojí puritánské feministky, pro které je naopak jakákoliv sexualita výrazem patriarchátu. Všechno, co přesahuje misionářskou pozici, je utlačovatelské a musí být zakázáno. Vlastně i ta misionářská pozice, pokud neslouží k plození komsomolců. Ty první feministky by zaplavily svět pornografií, nejlépe včetně mateřských školek. Ty druhé by zakázaly pohled na výstřih a jakékoliv jiskření.

Úplně chybí ta normální poloha, jakou zastává a prožívá většina lidí. Sexualita a erotika je něco, co lidem působí radost, co jim pomáhá mít hezké vztahy, co se odehrává v soukromí a čem se nemluví. No, možná se kamarádky navzájem svěří nebo gentlemani po pár panácích něco naznačí. Ale rozhodně to nemůže předmětem politické debaty. K té normální poloze patří i to, že si ti dva občas zpestří život, podívají se na peprné video, použijí hračku nebo jinou inovaci. Ano, i normální slušní lidé dělají v ložnicích věci, které se před generacemi nedělaly. A další generace zase budou dělat věci, které neděláme dnes. Kvůli tomu se nikdo nemusí pohoršovat. Ale když jsou lidé normální a mají rádi erotiku, vrhnou se na ně obě strany.

Na té debatě je dobře vidět, že hlavním problémem takového myšlení je neuměřenost. Každý si zařídí život podle svého, proč ne. Ale proč musí být všechno vyhnáno do absurdní podoby? Proč všude tolik agresivity? To je ten problém.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…