Petr Mrázek: Neviditelná ruka trhu je nesmysl. Bydlení není zboží

08.03.2017 19:15

Reakce na článek „Nové byty? Už nejsou“ v Lidových novinách ze 7. 3. 2017:

Petr Mrázek: Neviditelná ruka trhu je nesmysl. Bydlení není zboží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Panelový dům

Vážená redakce Lidových novin,

stále dokola opakujete, že v Praze nejsou byty, resp. že nejsou nové byty. V posledním článku z 7. 3. 2017 uvádíte, že v Praze chybí 2 500 bytů, k mání prý je teď necelých 4 000 bytů. Už tady je rozpor.

Nedávno jste uveřejnili článek p. JUDr. Křečka o regulacích nájmů, ale jeho hlubokou pravdu nechce nikdo slyšet. Neviditelná ruka trhu je v daném případě nesmysl.

Bydlení není zboží - a pokud je, pak jde o zboží zvláštního charakteru. Můžete mít bydlení lepší nebo horší, jinak ho není čím nahradit. Bydlení je prostě obdobná „komodita“ jako voda, určitě jiná, než boty nebo housky. Bohužel bezuzdná chamtivost vlastníků na straně jedné a nechuť či neschopnost se o byty starat na straně druhé má tři důsledky. V první řadě to vedlo k rozprodeji státních, resp. obecních bytů v tzv. privatizaci. K tomu jen jedna poznámka - můj pradědeček mi říkával - chytrej sedlák prodává brambory a blbej pole. V druhé řadě to vede k trestuhodnému nevyužívání existujících bytů.

Když jdete po Praze, zvedněte laskavě zraky nad výlohy, do vyšších pater. Uvidíte stovky a tisíce prázdných bytů, chátrající budovy. A to jen a jen ve vidině zisku - proč bych měl vydělávat tisíce za pronájmy bytů, když můžu mít za jejich spadnutí miliony. Toto babišovské vidění hospodaření (nepracuj, ale vydělávej) není k ničemu dobré. A třetí dopad je právě v hladu po bytech, které si lze koupit. Jestli je cena vlastního bytu už po dobu splácení ceny levnější než nájem, pak je něco špatně.

A dopady tohoto stavu jsou třeba i v zaměstnanosti. Chceme, aby se lidé za prací stěhovali? A proboha do čeho? Práci hledá ten, kdo ji nemá, tedy nemá peníze a má si kupovat byt v ceně 75 000,- Kč za metr2 ? To skutečně někdo může myslet vážně?

Petr Mrázek, Praha 6

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…