Rudolf Mládek: Prezident Zeman poděkoval Číně. Hm

21.03.2020 7:33

Asi plují Hradem jiné informace. Takže znovu: Koronavir se objevil v Číně již v listopadu 2019. V prosinci řada amerických firem zakázala svým pracovníkům cestovat do Číny (i našemu jednomu rodinnému příslušníku), Čína ale žádný zákaz výjezdů v roce 2019 nevydala.

Rudolf Mládek: Prezident Zeman poděkoval Číně. Hm
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

V lednu 2020 Američané zakázali svým pracovníků téměř jakékoliv cesty, protože se ukazovalo, že virus je silně nakažlivý. Čína v lednu ale stále žádné zákazy nevyhlásila a navíc žádná lékařská data jiným zemím neposkytla. Proto čínská nakažená letuška klidně přistála v Rakousku 26.ledna 2020. (ZDE) V té době už Hong Kong protestoval proti tomu, že nejsou uzavřeny hranice s Čínou, která začala ohrožovat celý svět.

Česká republika podle premiéra Andreje Babiše (ANO) neměla možnosti, jak vyhovět čínské žádosti o humanitární pomoc kvůli šíření nového koronaviru. Babiš to 2.února řekl novinářům, že Česko potřebuje své zásoby pro své občany. (ZDE) Ministr zahraničí Tomáš Petříček a prezident Miloš Zeman ale přebili  Babišovo rozhodnutí a pomoc Číně (bezplatná) byla poskytnuta. I přes značný nedostatek zásob Česko vyslalo 5. března (sic!) z vojenského letiště Praha Kbely armádní speciál s humanitární pomocí do Pekingu. Na palubě byl podle ministerstva zahraničí náklad s pěti tunami věcí včetně 43 tisíc roušek a respirátorů či 6800 ochranných oděvů. Že by to byl krok, který ještě zvětšil díru na českém trhu, ministr Petříček odmítl. (ZDE)

„Ministerstvo vnitra má Číně zajištěno přes 30 milionů roušek, přes šest milionů respirátorů, 250 tisíc ochranných bio obleků a brýlí a dalšího zdravotnického materiálu,” oznamoval ale až 17. března ministr vnitra Hamáček. (ZDE) To se samozřejmě stalo poté, co sám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch  přiznal, že chybí až milion respirátorů a česká bezplatná pomoc Číně se ukázala jako nesmyslný hazard s vlastními občany. A Íránci již 16.března kopali masové hroby. (ZDE)
Ministr vnitra  Hamáček poté, co Čína začala uvolňovat možnost nákupu, začal roušky a respirátory z Číny  objednávat  pomocí čínské ambasády a České národní banky. Po složení miliardové zálohy se tedy přiblížila možnost dodání potřebného zdravotního materiálu, protože čeští dodavatelé (např. Repsilon, Pardam, Nanologix)  současnou potřebu již nemohli pokrýt.

Nesmíme zapomenout, že Čína dlouho zakazovala zdravotní  výrobky vyvážet a užila je přednostně pro domácí spotřebu. Přitom po vypuknutí nákazy v lednu letošního roku státy a firmy z celého světa do Číny poslaly desítky milionů roušek a masek. (ZDE)
Že se z nemoci a utrpení lidí stal nelítostný byznys nejen v Číně si nemusíme dokazovat. Ale příklad za všechny o „solidárním Německu“. Slováci zarezervovali dva miliony roušek na Ukrajině, ale podmínkou byla platba v hotovosti. „Už jsme připravovali 1,2 milionu eur v kufru, abychom si sedli do vládního speciálu a prostě pro ně zaletěli. Jenže se objevil překupník z Německa, který to celé přeplatil a koupil,“ řekl odcházející premiér Pellegrini slovenským Hospodářským novinám.(ZDE

Poslali jsme Číně včas bezplatnou pomoc. Ta místo, aby svět varovala a uzavřela již z kraje prosince roku 2019 své hranice, byla bohorovná. Dlouho neposkytovala ani relevantní informace lékařského typu. Čínský koronavirus se díky této politice proměnil ve strašlivou pandemii. Dnes si Čína účtuje za dodávky zdravotního materiálu miliardové ceny.  Jakou „pomoc“ to Čína světu poskytla? Tu pandemii, která díky ní vznikla? Na to už nikdy nezapomeneme. To ale prezident Zeman ve svém projevu poněkud opomenul.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…