Štěpán Křeček: Úroky na hypotékách opět vzrostly. Nezastaví se po celý rok 2018

17.01.2018 13:32

„V souvislosti se zvyšováním úrokových sazeb Českou národní bankou budou růst úroky na hypotékách a dalších úvěrových produktech po celý rok 2018. Oproti tomu úročení běžných a spořících účtů se příliš nezmění. Na růstu úrokových sazeb nejvíce vydělají banky,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Úroky na hypotékách opět vzrostly. Nezastaví se po celý rok 2018
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Lidé, kteří si pořizují hypotéku, by měli volit fixaci na co nejdelší dobu. I když úrokové sazby postupně rostou, stále jsou na velmi přijatelných úrovních. Již za několik let budeme na dnešní dobu vzpomínat jako na éru levných peněz,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Průměrná úroková míra na hypotečních úvěrech v prosinci vzrostla na 2,19 %. O rok dříve přitom průměrná sazba dosahovala hodnoty 1,77 %. Již v dubnu loňského roku byla pokořena hranice 2,00 %. Na této úrovni se však hypotéky nezastavily a v souvislosti se zvyšováním úrokových sazeb Českou národní bankou dál rostou. Tento trend bude pokračovat i nadále.

Éra levných hypoték končí. Česká ekonomika se vrací ke standardnímu režimu měnové politiky, což je doprovázeno postupným navyšováním úrokových sazeb. Tato situace se postupně projevuje ve všech úvěrových produktech, které začínají zdražovat. Oproti tomu úroky na běžných a spořících účtech zůstávají stále stejné. Banky mají dostatek vlastních prostředků a nepotřebují si půjčovat od střadatelů, proto zatím nepozorujeme růst úroků u vkladů.

Lidé, kteří si nyní pořizují hypotéku, by měli volit fixaci na co nejdelší dobu. I když úrokové míry na hypotékách rostou, stále jsou z historického hlediska na velmi nízké úrovni a pohybují se pod úrovní inflace. Vzhledem k současnému trendu lze očekávat jejich postupné navyšování, proto plovoucí úroková sazba či fixace na kratší dobu se nevyplatí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…